Rada Suprema a Ucrainei a aprobat luni numirea lui Vasili Maliuk in functia de sef al Serviciului de Securitate, SBU, transmite g4media.ro.

Publicat:07.02.2023, 13:43

Maliuk, in varsta de 39 de ani, a lucrat in cadrul organelor teritoriale ale SBU din 2001, cel mai recent conducand lupta impotriva coruptiei. Din 16 februarie pana la jumatatea lunii martie 2022, el a fost ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, apoi s-a intors la SBU.

A devenit sef de facto al serviciului in iulie 2022, dupa demisia predecesorului sau Ivan Bakanov. Bakanov, care este prieten din copilarie cu Volodimir Zelenski, a plecat dupa ce presedintele l-a acuzat public – ca si pe procurorul general Irina Venediktova – pentru existenta unui numar mare de colaboratori ai rusilor in departamentele pe care le conduceau.

Dupa demisia lui Bakanov, a devenit clar ca persoane din SBU au fost implicate in executia extrajudiciara a bancherului Denis Kireev, care era membru al serviciilor secrete ucrainene, noteaza BBC.

Presedintele Zelenski, nominalizandu-l pe Maliuk, a remarcat rolul sau „in contracararea agresiunii (…) si eliberarea eroilor ucraineni”.