Urmatorul pachet de asistenta al administratiei Biden pentru Ucraina ar urma sa fie de un miliard de dolari, unul dintre cele mai mari de pana acum, si sa includa munitii pentru arme cu raza lunga de actiune si vehicule blindate de transport medical, au declarat in exclusivitate vineri trei surse pentru Reuters.

Publicat:06.08.2022, 09:43

Pachetul ar urma sa fie anuntat luni si s-ar adauga la ajutorul de aproximativ 8,8 miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat ca presedintele Joe Biden nu a semnat inca urmatorul pachet de arme.

Acestia au avertizat ca valoarea si continutul pachetelor de arme se pot schimba inainte de a fi semnate.

Cu toate acestea, daca va fi semnat in forma sa actuala, acesta ar fi evaluat la 1 miliard de dolari si ar include munitii pentru HIMARS, munitie pentru sistemul de rachete sol-aer NASAMS si pana la 50 de transporturi medicale blindate M113.

Pentagonul a decis recent sa permita ucrainenilor sa primeasca tratament medical la un spital militar american din Germania, in apropierea bazei aeriene Ramstein.

Lunea trecuta, Pentagonul a anuntat un pachet separat de asistenta de securitate pentru Ucraina, evaluat la 550 de milioane de dolari, inclusiv munitie suplimentara pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

Casa Alba a refuzat sa comenteze.

Ce se stie despre HIMARS si NASAMS

HIMARS joaca un rol-cheie in duelul de artilerie dintre Ucraina si Rusia, trupele ruse fiind "macinate" si au reusit sa faca putine miscari ale liniei frontului in regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Pana in prezent, Statele Unite ale Americii au trimis 16 HIMARS in Ucraina, iar la 1 iulie s-au angajat sa trimita doua sisteme de aparare antiaeriana NASAMS.

Nu a fost clar daca lansatoarele NASAMS, fabricate in comun de Raytheon Technologies Corp si Kongsberg din Norvegia, se afla deja in Ucraina.

Statele Unite s-au angajat anterior sa trimita 200 de transportoare blindate pentru trupe M113 in Ucraina.

Transportatoarele blindate de trupe dotate cu echipamente medicale ar putea da sanse mai mari mari trupelor ucrainene penntru a supravietui, care ar putea fi apoi trimise in Germania pentru tratament medical suplimentar.

Guvernul de la Kiev a declarat in iunie ca intre 100 si 200 de soldati ucraineni erau ucisi pe zi.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: