Moldova si Ucraina au un dusman comun, iar raspunsul celor doua state la eventuale atacuri din partea acestuia trebuie sa fie coordonat. O spune presedintele Ucrainei, care a discutat ieri la Kiev cu presedintele Maia Sandu. Volodimir Zelenski afirma ca in cazul unor amenintari venite din regiunea transnistreana, Ucraina va raspunde fara ezitare. 

Publicat:28.06.2022, 20:07

Volodimir ZELENSKII, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Am discutat aceasta problema astazi cu doamna presedinte, privind riscurile. Nu cred ca vor fi atacuri din Transnistria impotriva Ucrainei, dar daca vor fi, cred ca aceasta va fi o greseala colosala. Totusi, primim unele semnale. Ele sunt neplacute. Acesti oameni, care se afla pe teritoriul temporar ocupat din Moldova, regiunea transnistreana, ar trebui sa stie ca pentru noi nu va fi o lovitura, ci o palma, iar noi cu siguranta vom raspunde cu o lovitura.” 

Seful statului ucrainean a declarat ca in prezent cel mai important este ca in stanga Nistrului sa nu existe destabilizari.

Volodimir ZELENSKII, PRESEDINTELE UCRAINEI: „Noi acum suntem in razboi cu Rusia pe pamantul nostru, desi toti am vazut ca au fost lovituri cu rachete, de mai multe ori, din Belarus. Eu, apropo, m-am adresat poporului belarus, care este foarte prietenos cu noi, si ei ne-au sustinut intotdeauna din punct de vedere istoric si ei nu sustin razboiul impotriva Ucrainei. Deci, toate aceste cazuri, despre care vorbim, ele sunt puse la cale de Federatia Rusa.”

Iar Maia Sandu, i-a spus lui Zelenski ca autoritatile de la Chisinau urmaresc cu atentie tot ce se intampla in regiunea transnistreana si ca, deocamdata, nu exista informatii despre faptul ca de acolo s-ar pregati un eventual atac asupra Ucrainei. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Din cand in cand, noi auzim astfel de noutati, dar nu exista o informatie confirmata. Noi analizam atent situatia din regiunea transnistreana si am vrea sa ne asiguram ca situatia nu va fi destabilizata in continuare. Institutiile noastre urmaresc cu atentie si daca se va intampla ceva ce va trezi ingrijorari, atunci vom informa partenerii nostri.”

Volodimir Zelenskii afirma ca Moldova si Ucraina au un dusman comun impotriva caruia ar trebui sa actioneze coordonat. 

Volodimir ZELENSKII, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Tarile noastre sunt tinta unor amenintari cu o radacina comuna, create de agresiunea rusa si de politica rusa. Desigur ca, daca amenintarile au radacini comune, atunci ar trebui sa avem si raspunsuri coordonate la ele.”

De asemenea, Zelenski a reiterat ca Ucraina ramane a fi un garant in reglementarea conflictului transnistrean si ca va ajuta tara noastra in acest sens. Totodata, cei doi sefi de stat au spus ca-si vor coordona si actiunile privind pasii de parcurs pentru aderarea la Uniunea Europeana. Insotita de vicepremierul Andrei Spinu, consilierul in domeniul apararii si securitatii nationale, Dorin Recean, si secretarul de stat al Ministerului de Externe, Ruslan Bolboceanu, sefa statului a mers ieri pentru prima data la Kiev dupa invazia rusa din 24 februarie. Vizita a fost efectuata la invitatia presedintelui ucrainean.