In noaptea de 7 mai, in satul Skovorodynivka situat in estul Ucrainei, mai multe atacuri cu rachete rusesti au lovit frontal muzeul national dedicat memoriei poetului si filozofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost inmormantat in 1794. Acte care l-au lasat „fara voce” pe presedintele Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Publicat:14.05.2022, 10:22

Anuntat la ora 23.00, incendiul a distrus acoperisul cladirii si a provocat explozia ferestrelor si a usile inainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis in prealabil sa mute operele cele mai pretioase din acest conac de secol XVIII.

„Din fericire, colectia nu a fost distrusa. Ea a fost mutata mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural sa fie distrus din cauza actiunilor ostile ale Rusiei”, a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii, pe Telegram. Dar daca atacul nu a deteriorat multe lucrari, fiul directorului, prezent la fata locului pentru a proteja restul colectiilor, a fost ranit la picior in urma unor prabusiri.

„In fiecare zi a acestui razboi, armata rusa face ceva care ma lasa fara voce. Dar a doua zi el face altceva care te face sa simti din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski intr-o alocutiune video tarziu in noapte, relateaza Reuters. „Lovituri tintite asupra muzeelor ​​- nici macar teroristii nu s-ar gandi la asta. Dar acesta este genul de armata impotriva careia luptam”, a spus presedintele Zelenski.

„Anul acesta se implinesc 300 de ani de la nasterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet si filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat in special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colectia sa de treizeci de poezii intitulata „Gradina cantarilor divine si Fabulelor din Harkov”. Si pentru toate aceste contributii, satul in care a crescut poetul, Ivanovka, a decis sa isi redenumeasca Skovorodynivka in memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Inainte de a incheia: „Ocupantii pot distruge muzeul in care a lucrat Skovoroda in ultimii ani de viata si unde a fost inmormantat. Dar nu ne vor distruge memoria si valorile”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: