Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski propune un summit mondial pentru pace si cere Rusiei sa faca un prim pas pana de Craciun si sa inceapa retragerea trupelor. Aseara in timpul unei reuniuni G7 Zelenski a enumerat trei pasi necesari asigurarii pacii: mai mult armament, stabilitate financiara, energetica si sociala si o noua diplomatie.

Publicat:13.12.2022, 18:22

Volodimir Zelenski a cerut Rusiei sa faca un pas concret si semnificativ catre o solutie diplomatica, care este mentionata de Moscova atat de frecvent.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: „ Foarte curand vom avea sarbatorile celebrate de miliarde de oameni. Craciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou si Craciunul – conform calendarului iulian. Acesta este momentul ca oamenii normali sa se gandeasca la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei sa incerce cel putin sa demonstreze ca este capabila sa renunte la agresiune. Daca Rusia isi va retrage trupele din Ucraina, va asigura o incetare durabila a ostilitatilor.”

Acesta este unul din cei trei pasi pentru asigurarea pacii propusi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski intr-un discurs tinut prin videoconferinta, in fata liderilor G7.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Primul pas este o noua forta. Din pacate Rusia are inca avantajul in ceea ce priveste artileria si rachetele, acesta este un fapt. Ucraina are nevoie de tancuri moderne - si va cer sa ne oferiti aceasta capacitate defensiva. Se poate face chiar acum. Noi avem nevoie de mai multa artilerie si mai multe rachete cu raza lunga de actiune. Cu cat suntem mai eficienti cu astfel de arme, cu atat mai scurta va fi agresiunea rusa.”

Al doilea pas, potrivit lui Zelenski, este ca liderii occidentali sa mentina stabilitatea financiara, energetica si sociala anul viitor. El a cerut, de asemenea, ca G7 sa se angajeze sa mareasca asistenta de gaz pentru Ucraina.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: "Teroarea impotriva centralelor noastre electrice ne-a fortat sa folosim mai mult gaz decat ne asteptam. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sprijin suplimentar in aceasta iarna speciala”

Luni, liderii G7 s-au angajat sa acorde „sprijin neclintit si solidaritate Ucrainei”, promitand sa doteze tara cu sisteme militare si de aparare aeriana, condamnand „razboiul de agresiune” in curs al Rusiei.