Zeci de bebelusi nascuti de mame surogat sunt blocati in Ucraina din cauza razboiului. Parintii din alte tari nu isi pot lua copiii deoarece spatiul aerian al tarii este inchis. Micutii stau in maternitati improvizate in subsoluri la Kiev, in grija asistentelor.

Publicat:20.03.2022, 18:38

Asistentele ucrainene au grija de bebelusii nascuti din mame surogat intr-o clinica improvizata intr-un subsol de la periferia capitalei Kiev. Aici sunt ingrijiti 21 de copii care isi asteapta parintii din alte tari. Din cauza ca nu au ce ajunge in Ucraina ei nu pot sa-i ia acasa. 

Antonina EFIMOVICI, ASISTENTA MEDICALA: ”Inainte lucram conform graficului si aveam timp sa ne odihnim. Acum nu avem cum sa ne odihnim. Trebuie sa supraveghem copiii mereu. Mai reusim sa atipim, sa facem ture, dar copii sunt foarte multi si este mult de munca.” 

Oksana Martinenko, este din Sumi, un oras aflat la aproximativ 320 de kilometri distanta, care a fost bombardat intens. De pe data de 24 februarie de cand a inceput razboiul nu mai poate ajunge nici la propriii copii, pentru ca e prea periculos.

Oxana MARTINENKO, ASISTENTA MEDICALA:  ” Asteptam in fiecare zi vesti despre ce se intampla acolo. Sunam si intrebam ce fac si cum sunt. Unde au innoptat, cum au innoptat? Au fost in adaposturi, au iesit de acolo sau nu? ”
Copiii se afla intr-un buncar al clinicii private unde nu pot beneficia de ingrijire medicala corespunzatoare iar mancarea si materiale sanitare sunt pe sfarsite.

Antonina EFIMOVICI, ASISTENTA MEDICALA:  ”Este greu. Este foare greu. Chiar daca suntem in subsol, cand au loc bombardamente prin apropiere, le auzim foarte bine.”  

Doua cupluri, unul din Germania si unul din Argentina, au ajuns la Kiev pentru a fi alaturi de copiii lor nascuti de mame surogat. Acum nu stiu cand vor putea scoate copiii din Ucraina pentru a-i duce in siguranta acasa.

”Cred ca ii este foame! Este oribil! Oribil! Vrem sa luam copilul acasa unde este in siguranta.”

”Voi putea probabil sa ii spun mai tarziu ce s-a intamplat si ca ne-am riscat viata pentru el.” 

Ucraina este un centru international de maternitate surogat, iar in vremuri normale se estimeaza ca mii de copii se nasc in fiecare an din mame surogat. Copiii din clinica din Kiev s-au nascut in diferite maternitati din capitala Ucrainei, dar au fost mutati intr-un singur loc pentru siguranta lor. In clinica sunt foarte multe mama surogat care asteapta sa nasca, unele dintre ele chiar au adus pe lume acolo cativa copii.