Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata seara, in discursul adresat natiunii, ca peste 400 de persoane si companii, majoritatea ruse, au fost sanctionate ca urmare a invaziei din Ucraina, relateaza protv.ro. 

Publicat:19.03.2023, 10:03

De asemenea, sanctiunile vizeaza si iranieni si sirieni, care ajuta Moscova.

„Exista noi sanctiuni NSDC. Peste 400 de persoane fizice si companii. Majoritatea sunt ruse. Este industria de aparare a statului terorist. Dar acestia sunt si indivizi iranieni si sirieni, cei care ajuta teroarea. Studiem in profunzime fiecare dintre pasii nostri de sanctionare. Sanctiunile ucrainene fac parte din presiunea globala asupra Rusiei. Toti cei care produc arme pentru teroare impotriva Ucrainei, care ajuta Rusia sa incite la agresiune, in special prin furnizarea de drone Shahed, care sustin distrugerea dreptului international de catre Rusia, nu pot fi decat marginalizati. Cei care in cele din urma vor fi trasi la raspundere pentru tot ce fac impotriva poporului nostru, impotriva oamenilor in general, impotriva dreptului international. Si asta, de altfel, va viza nu numai teroarea impotriva ucrainenilor, nu doar incercarile de a ne anexa pamantul, incepand cu Crimeea, ci si alte agresiuni rusesti impotriva ordinii internationale, impotriva vietii umane normale, pasnice. In special, pe teritoriul Siriei. Poporul Siriei nu a primit o protectie internationala adecvata, iar acest lucru a dat Kremlinului si complicilor sai un sentiment de impunitate. Bombele rusesti au distrus orasele din Siria in acelasi mod an care distrus si orasele noastre ucrainene. Aceasta impunitate este o parte semnificativa a agresivitatii actuale a Kremlinului. Cand poporul ucrainean se va apara, cand puterea Cartei ONU si puterea justitiei vor fi restabilite pe pamantul nostru, acest lucru va garanta pacea si pentru multe alte parti ale lumii. Pentru asta lucreaza coalitia noastra globala, coalitia anti-razboi”, a spus Zelenski, potrivit News.ro.

El a mai spus ca Marea Britanie, UE si SUA continua sa ofere asistenta puternica Ucrainei.

„Sunt noi pachete de aparare de la prietenii nostri: Canada, Germania, Franta, Danemarca, Estonia. Acestea se refera la munitie si aparatura, tancuri si artilerie. Exista o solutie foarte necesara pentru sistemele Archer – Suedia, multumesc foarte mult. Decizia privind luptatorii MiG – Slovacia, va multumesc foarte mult. Polonia, Lituania, Marea Britanie, Uniunea Europeana, Statele Unite si multe altele continua sa ofere asistenta puternica. A avut loc o discutie intre Ucraina si Statele Unite intr-un format extins de aparare. Din partea Ucrainei au participat ministrul apararii, comandantul sef, comandantii grupurilor strategice operationale - sunt generalii Syrsky si Tarnavsky, comandantul Fortelor Aeriene si seful Oficiului. M-am alaturat acestei conversatii. Scopul nostru este evident – este intarirea soldatilor nostri, noi solutii pentru ca Ucraina sa poata intreprinde actiuni active si sa se protejeze de teroarea rusa, pentru a restabili securitatea reala. Aceste decizii vor fi luate. Exista un singur subiect care distruge viata, si anume Rusia. Exista o singura modalitate de a proteja viata - este necesar sa scoatem armata rusa de pe pamantul ucrainean. Si o vom face”, a mai spus liderul de la Kiev.