Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri seara o decizie „istorica” a Curtii Penale Internationale (CPI), care a anuntat ca a emis un mandat de arestare pe numele omologului sau rus Vladimir Putin, relateaza AFP, potrivit hotnews.ro. 

Publicat:18.03.2023, 09:21

Liderul de la Kremlin este acuzat de faptul ca este responsabil de „crima de razboi a deportarii ilegale de populatie (copii) si de transfer ilegal de populatie (copii) din zone ocupate in Ucraina catre Rusia”, a anuntat vineri Curtea, cu sediul la Haga, in Olanda, citeaza News.ro.

„Azi (vineri) avem o decizie semnificativa a justitiei internationale. Intr-un caz care are perspective reale”, declara liderul de la Kiev in discrusul sau de vineri seaera, citat de CNN.

„Aceasta este o decizie istorica care va conduce la o responsabilitate istorica”, apreciaza el intr-o inregistrare video postata pe Telegram.

Zelenski subliniaza ca anchete ucrainene sugereaza, de asemenea, ca Kremlinul este diect implicat in disparitia fortata a unor copii ucraineni in Rusia.

„In cadrul procedurii penale in care ancheteaza fortele noastre de ordine, s-au inregistrat deja 16.000 de cazuri de deportari fortate de copii”, anunta Zelenski.

„Insa numarul real, intreg al deportarilor poate fi mult mai mare”, estimeaza el.

„O astfel de operatiune criminala ar fi fost imposibila fara ordinul celui mai inalt lider al statului terorist”, il acuza el pe Putin.

Presedintele ucrainean multumeste CPI si procurorului-sef Karim Khan.

El denunta deportarea fortata a copiilor drept un „rau”.

Autoritatile ucrainene au adus pana in prezent in Ucraina, inapoi din Rusia, 300 de copii deportati, potrivit News.ro.