Un val de aer rece, care a intrat prin nord-vest, a adus iarna la munte, unde a nins chiar in luna lui cuptor. Pe creste, s-a asternut un strat de zapada de cativa centimetri, iar vineri nopte, la Varful Omu, a fost viscol.

Publicat:13.07.2019, 09:36

In Bucegi, la 2.500 de metri, este iarna in toata regula. Vineri-noapte a nins, vantul a suflat ca turbat iar temperatura a coborat sub zero grade Celsius. In doar cateva ore, s-a asternut un strat nou de zapada.

Intalnim aceasta situatie pentru prima data in ultimii opt ani. Se simte un frig patrunzator si este ceata densa.

Turistii care au urcat pe munte, cu telcabina din Busteni au fost luati prin surprindere de peisaj. Multi erau imbracati de vara, cu pantaloni scurti si doar cativa aveau la ei haine mai groase.

Barbat: ”In ultimii ani, eu nu am mai vazut asa schimbare de vreme, sa ninga la jumatatea lunii lui cuptor.”

Tanara: “Aseara era cald si dintr-o data a venit grindina. S-a trecut de la un fenomen la altul. Mi-am luat manusi si trei straturi de haine.”

La Balea Lac, termometrele au indicat aseara doar un grad Celsius. Cerul a fost brazdat de fulgere.

 Pro TV

Ninsorile, neobisnuite pentru acesta perioada, au fost aduse de un val de aer rece care a intrat in Romania prin nord-vest.

Roxana Bojariu, sef sectia climatologie ANM: “Pe fondul unui ciclon care se afla deasupra Romaniei, care prin miscarea sa trage aer dinspre zonele nordice, il aduce taman deasupra Romaniei si asteste sisteme de vreme se perdina foarte rapid, isi modifica foarte rapid caracteristicile si rezultatele se vad in temperatura, nebulozitate.”

Daca sambata, in Romania, vremea se va incalzi usori - de duminica meteorologii anunta o scadere a temperaturilor. De asemenea, sunt asteptate ploi cu descarcari electrice.

Sursa: