Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a declarat ca in cazul in care va fi nevoie de a deconecta consumatorii de la energia electrica, consumatorii casnici, dar si gradinitele, scolile, spitalele nu vor avea de suferit, deconectate vor fi insa anumite intreprinderi. asta dupa ce Centrala electrica de la Cuciurgan a anuntat ca ar putea reduce cu circa 40% livrarile de energie catre malul drept al Nistrului, de saptamana viitoare. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni de la News Maker. 

Ultimul update: 21.10.2022, 21:34 Publicat:21.10.2022, 21:24

„In primul rand toti consumatorii, conform actelor normative, se impart in consumatori protejati si consumatori interuptibili. Consumatorii protejati sunt in primul rand consumatorii casnici, administratia publica, gradinitele, scolile, spitalele, acesti consumatori in nici intr-un caz nu vor fi deconectati. Daca vorbim de cei care ar putea sa fie deconectati, in primul rand vorbim de anumite intreprinderi, anumite companii”, a declarat Spinu. 

Totodata, ministru mentioneaza ca in acest sens ar putea fi luate anumite decizii prin Comisia Situatii Exceptionale, spre exemplu, sa fie intrez iluminatul stradal in anumite ore sau iluminatul decorativ. 

„Daca mergem acum prin Chisinau, seara, vom vedea foarte multe terase, foarte multe localuri care tin luminile aprinse. Noi vom merge treptat. In primul rind, vom lua decizii asa ca sa nu afecteze foarte mult activitatea de zi cu zi”, a adaugat ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale. 

Andrei Spinu a sublinat faptul ca in arezent autoritatile de la Chisinau nu vad un risc in urmatoarea perioada pentru a deconecta cetatenii propriu zis. De asemenea, acesta incurajeaza in continuare cetatenii, mediul de afceri sa faca economii. 

Astazi, Centrala electrica de la Cuciurgan a anuntat ca ar putea reduce cu circa 40% livrarile de energie catre malul drept al Nistrului, de saptamana viitoare. Anuntul a fost facut de asa-zisul lider din regiunea transnistreana, Vadim Krasnoselskii, dupa ce autoritatile separtiste de la Tiraspol au instituit stare de urgenta in economie din cauza deficitului de gaz. Responsabilii de la Moldelectrica sustin ca deja au fost notificati despre faptul ca vom primi mai putina energie, iar Energocom cauta solutii.

Ulterior, reprezentantii Moldelectrica au anuntat despre existenta starii de alerta pe piata energiei electrice a Republicii Moldova, asta dupa ce Energocom a anuntat despre existenta unui deficit de energie electrica care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. Astfel deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie este de circa 80MW in orele de varf, iar pentru 22 si 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Iar in aceasta seara, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat pe pagina sa de facebook ca astazi, dar si in acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energie electrica, incepand de luni insa, vom avea un deficit mai mare, dupa ce Centrala de la Cuciurgan a anuntat reducerea de energie electrica. La acest subiect Spinu a mentionat ca va reveni luni cu informatii suplimentare. In acest context, ministrul a adaugat ca autoritatile au identificat alte 100 MWh de energie electrica care vor fi importate din Romania, dar si ca Republica Moldova va putea cumpara suplimentar, in orele de varf, energie electrica din Romania. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.