Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, sustine ca Republica Moldova se afla intr-o perioada complicata din punct de vedere energetic, iar pentru ca energie electrica sa ajunga la toti pentru strictul necesar, cetatenii trebuie sa economiseasca la maximum. 

Ultimul update: 24.10.2022, 11:12 Publicat:24.10.2022, 11:04

„Deconectati tot ce puteti deconecta. Scoateti din priza tot ce puteti, deconectati becurile, ecranele, etc”, a scris Alaiba pe facebook. 

Tot el spune ca situatia in care ne aflam este pentru ca in timp ce bombardeaza obiectele de infrastructura energetica din Ucraina, Rusia prin intermediul Inter RAO, proprietara MGRES, mai utilizeaza energia pe post de arma politica, reducand cantitatea de electricitate livrata Moldovei. 

Ieri, Andrei Spinu a spus ca incepand cu ziua de astazi, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei si a reducerii volumelor de gaz de catre Gazprom, tara noastra va avea un deficit de energie electrica. Totodata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale spune ca contractele comerciale semnate de Energocom nu vor acoperi tot consumul intre orele 07:00 si 23:00.

Vineri, reprezentantii Moldelectrica au anuntat despre existenta starii de alerta pe piata energiei electrice a Republicii Moldova, asta dupa ce Energocom a anuntat despre existenta unui deficit de energie electrica care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. Astfel deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie este de circa 80MW in orele de varf, iar pentru 22 si 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Tot vineri, Centrala electrica de la Cuciurgan a anuntat ca ar putea reduce cu circa 40% livrarile de energie catre malul drept al Nistrului, de saptamana viitoare. Anuntul a fost facut de asa-zisul lider din regiunea transnistreana, Vadim Krasnoselskii, dupa ce autoritatile separtiste de la Tiraspol au instituit stare de urgenta in economie din cauza deficitului de gaz. Responsabilii de la Moldelectrica sustin ca deja au fost notificati despre faptul ca vom primi mai putina energie, iar Energocom cauta solutii.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.