Fostul sef de la Calea Ferata din Moldova, Iurie Topala, ramane in arest pentru inca 30 de zile, insa, la domiciliu. Decizia a fost luata ieri, de magistratii de la Judecatoria Buiucani. 

Publicat:28.01.2023, 09:52

„Arestul ex-sefului CFM a fost prelungit, insa la domiciliu. Incheierea pronuntata vineri seara va fi studiata de procurorii PCCOCS pentru determinarea urmatorilor pasi. Desi procurorii nu sunt de acord cu masura aplicata, legea nu prevede la faza judiciara contestarea acestei incheieri a Judecatoriei Buiucani”, a declarat pentru PRO TV, purtatorul de cuvant al PCCOCS, Emil Gaitur.

Iurie Topala a fost plasat pe 3 noiembrie in arest preventiv pentru 30 de zile, dupa ce a fost extradat din Belgia. Avocatii acestuia au contestat mandatul de arestare la Curtea de Apel. Magistratii de la Curtea de Apel au respins insa contestatia si Topala a ramas in arest in penitenciarul nr. 13 din capitala. 

Pe 21 decembrie, dosarul de invinuire pe doua capete de acuzare in privinta fostului director CFM, Iurie Topala, extradat din Belgia in luna noiembrie, a fost trimis in judecata.

Potrivit procurorilor, Iurie Topala este invinuit ca in perioada in care era sef la Calea Ferata si-ar fi depasit atributiile de serviciu, lucru care nu a permis intreprinderii sa incaseze venituri de aproape 800 milioane de lei. Topala este mai este invinuit ca impreuna cu alte persoane, memembri ai unui grup criminal organizat, ar fi favorizat doua intreprinderi care acordau servicii de transport Caii Ferate.

In cadrul urmaririi penale, PCCOCS si Agentia de Recuperare a Bunurilor Infractionale au sechestrat bunuri mobile si imobile atat ale lui Topala, cat si ale altor persoane interpuse. Valoarea totala a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro. Daca va fi gasit vinovat, fostul director al CFM ar putea sta dupa gratii pana la opt ani.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.