Gazprom confirma furnizarea a 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi catre Republica Moldova, in luna octombrie. Astfel ca acestia spun ca nu furnizeaza intreaga cantitate de gaze naturale, pentru ca Ucraina ar refuza sa primeasca gaz rusesc la statia GIS Sohranovka. Ba mai mult, reprezentantii concernului rus spun ca au dreptul de a rezilia in orice moment prezentul contract cu Republica Moldova, din motiv ca partea moldoveneasca ar incalca in mod regulat prevederile contractului.

Ultimul update: 01.10.2022, 16:59 Publicat:01.10.2022, 16:46

„Volumul este predeterminat de refuzul unilateral al partii ucrainene de a accepta gaz rusesc la GIS Sohranovka. Mentionam, de asemenea, ca partea moldoveneasca incalca in mod regulat prevederile contractului privind conditiile de plata pentru gazul furnizat. Totodata, din vina partii moldovenesti, nu a fost inca incheiat un acord privind stingerea datoriei istorice pentru gazele furnizate in anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia in orice moment prezentul contract”, se arata intr-un comunicat emis de Gazprom.

Ieri seara, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna octombrie Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz. Potrivit acestuia MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. Asta dupa ce anterior, exista temerea ca din 1 octombrie, Gazprom ar putea sista livrarile de gaz in Republica Moldova. La fel, astazi, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat ca livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova se desfasoara ca de obicei, cu un volum zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, dar nu 8,06 milioane de metri cubi solicitatea in conformitate cu conditiile contractuale.  

Luni, in cadrul emisiunii In PROfunzime, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a spus ca Gazpromul a refuzat sa ofere un raspuns in legatura cu livrarile de gaz incepand cu luna octombrie, insa a dat asigurari ca guvernul face tot posibilul ca oamenii sa aiba in continuare gaz. 

Pe 10 septembrie, Andrei Spinu, a spus ca dupa discutiile cu directorul Gazprom, Alexei Miller, nu a inteles daca Republica Moldova va fi deconectata de la gaz dupa 1 octombrie. Asta dupa ce Miller i-a spus ca nu doreste sa extinda termenul pentru efectuarea auditului datoriilor Moldovagaz. Chiar si asa acesta mentiona ca in cazul in care vom fi deconctati, nu va fi din cauza auditului, dar din vina ca se schimba formula de calcul, iar pretul gazului va fi unul mai avantajos pentru noi. Declaratii au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Moldova 1.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.