Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene reaminteste partii ruse ca legislatia Republicii Moldova garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Ba mai mult, pentru a clarificarea declaratiilor lui Serghei Lavrov, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE in cursul zilei de astazi a insarcinatului cu afaceri ad interim al Federatiei Ruse la Chisinau.

Ultimul update: 01.09.2022, 15:37 Publicat:01.09.2022, 15:43

Totodata, responsabilii de la MAEIE specifica ca pe teritoriul Republicii Moldova sunt respectate drepturile tuturor minoritatilor etnice. 

„Vorbitorilor de limba rusa, ucraineana, gagauza, bulgara si ai altor minoritati etnice le sunt respectate drepturile in conformitate cu principiile democratice, iar in cazul vorbitorilor de limba rusa mentionati in declaratie, nu au fost semnalate la institutiile abilitate in tara noastra incalcari ale drepturilor acestora”, a scris purtatorul de cuvant al MAEIE, Daniel Voda. 

Acesta mentioneaza ca autoritatile de la Chisinau intotdeauna au pledat pentru metodele pasnice si diplomatice, atat in dialogul cu Federatia Rusa, dar si pentru reintegrarea tarii.  

„Chisinaul, la fel ca intotdeauna, reitereaza atasamentul pentru metodele pasnice, diplomatice si bazate pe dialog atat pentru reintegrarea tarii cat si in dialogul cu Federatia Rusa privind retragerea trupelor ruse stationate ilegal pe teritoriul tarii noastre. Oricare alte speculatii le consideram neintemeiate”, a adaugat Daniel Voda. 

Ieri, ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, a sustinut ca Rusia si Transnistria pledeaza in favoarea reluarii dialogului direct cu Chisinaul pentru a solutiona problema transnistrena, insa presedintele Maia Sandu, sub conducerea occidentului, intentioneaza sa solutioneze aceasta problema printr-un mod nediplomatic. Declaratia a fost facuta live in cadrul maratonului educational „Cunoasterea” la postul rusesc RT.

Azi, Lavrov a venit cu o noua averitzare pentru tara noastra. Ministrul de Externe al Federatiei Ruse a declarat astazi in cadrul unei intalniri cu studentii din cadrul unei universitati din tara, ca orice actiune care va pune in pericol securitatea fortelor de mentinere a pacii ruse din Transnistria va fi considerata ca un atac asupra Rusie. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.