Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene sustine ca Moldova are relatii de cooperare in domeniul securitatii si apararii cu mai multi parteneri, iar cooperarea tarii noastre cu NATO se desfasoara in cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperari fiind Planul Individual de Actiuni al Parteneriatului. Declaratiile au fost facute, dupa ce saptamana trecuta, Marea Britanie a anuntat ca discuta cu aliatii sai despre inarmarea Moldovei cu arme „standard NATO”.

Ultimul update: 23.05.2022, 15:06 Publicat:23.05.2022, 15:02

„Dupa cum se cunoaste si in spatiul public, tara noastra are relatii de cooperare in domeniul securitatii si apararii cu mai multi parteneri. Scopul acestui dialog tine atat de participarea la eforturile de asigurare a pacii si securitatii internationale, cat si asigurarea capacitatilor necesare de aparare ale fortelor armate pentru contracararea potentialelor riscuri de securitate. Aceste actiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru national. Autoritatile Republicii Moldova promoveaza o agenda transparenta, bine cunoscuta cetatenilor si partenerilor nostri”, sustine MAEIE.

Totodata, autoritatile spun ca unul dintre elementele centrale ale acestui parteneriat tine de importanta respectarii principiului neutralitatii constitutionale a tarii noastre de toti actorii vizati.

Saptamana trecuta, Liz Truss, secretarul britanic pentru Afaceri Externe, a dezvaluit ca Marea Britanie a inceput discutii cu aliatii sai internationali cu privire la trimiterea de armament modern in Moldova pentru a o proteja de Rusia. Ea a spus ca vrea sa vada tara, care se afla in sud-vestul Ucrainei, „echipata conform standardului NATO”.