Purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Daniel Voda, l-a indemnat pe omologul sau rus, Maria Zaharova, sa nu inventeze falsuri, dupa ce aceasta a spus ca autoritatile din Moldova incearca sa se debaraseze de cultura si limba rusa.

Publicat:30.09.2022, 11:44

„Nimic nu ameninta teatrul dramatic Cehov. Nu exista un context anti-rus. Indemnam colegii nostri sa nu inventeze subiecte false”, a scris Daniel Voda pe retele de socializare.

Reactia a venit in contextul in care Zaharova a declarat ca autoritatile din Moldova incearca sa se debaraseze din nou de tot ce este rus, iar demiterea din functie a fostului director al teatrului Cehov, Constantin Haret, este o dovada.

„Autoritatilor din Moldova reusesc sa inlature cultura si limba rusa, rupand cultura si limba rusa, legaturi umanitare cu tara noastra. In acest context, se pot intelege ca decizia privind teatrul si regizorul Constantin Haret vizeaza de fapt schimbarea conducerii si reformatarea ulterioara a teatrului, al carui repertoriu in limba rusa nu se incadreaza in „integrarea europeana”, a declarat Zaharova in cadrul unui briefing de presa. 

Constantin Haret este actor si detine functia de director al teatrului „Anton Cehov” de 12 ani. El a spus ca acum o luna a fost anuntat ca urmeaza sa-i fie reziliat contractul de angajare pe motiv ca a preluat functia de director fara a participa la un concurs. Haret a mentionat ca intradevar dupa aceasta decizie stau alte intentii si anume ca multi au pus ochiul pe aceasta cladire. 

Ministerul Culturii a respins aceste acuzatii. Potrivit ministrului, decizia a fost luata pentru a asigura implementarea legislatiei in vigoare. Totodata, institutia urmeaza sa organizeze un concurs pentru postul de manager, la care vor putea participa inclusiv actualul conducator.  

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.