Moldova risca sa fie deconectata de la gazele rusesti livrate de Gazprom, deoarece compania Moldovagaz nu are suficienti bani sa plateasca factura in avans pentru gigantul rus care se ridica la 18 milioane de dolari.

Ultimul update: 11.08.2022, 16:33 Publicat:11.08.2022, 16:34

„Noi speram ca vom reusi sa obtinem o extindere a termenului de plata. Termenul limita este pe 20 august, dar cred ca putem sa platim si pe 22 august. Factura catre Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reusit sa strangem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a spus directorul Moldoavagaz, Ion Ceban.

Moldovagaz este o subsidiara a Gazprom, in care gigantul energetic rusesc detine si controleaza pachetul majoritar de actiuni, in timp ce statul Republica Moldova are o participatie de doar 35,5%.

Ceban a mai spus ca a cerut o amanare de plata de Gazprom pentru plata in avans pe luna august, dar inca nu a primit niciun raspuns din partea companiei rusesti. El a facut facut apel si la autoritatile de la Chisinau pentru a amana platile TVA-ului catre stat.

Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului pana la 29,48 lei pentru un metru cub de gaze, invocand devieri negative si faptul ca, in august, pretul de achizitie este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, iar in septembrie ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, se arata nemultumit de noul tarif la gazele naturale, aprobat de Agentia Nationala de Reglementare in Energetica. Acesta sustine ca tariful dat nu va acoperi nici pretul de achizitie si nici costurile de transport si distributie a gazelor naturale. Reactia vine, dupa ce ANRE a stabilit tariful la gaz de 22,99 lei pentru un metru cub, ci nu peste 29 de lei, tarif propus de Moldovagaz.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: