Odata cu cresterea numarului de cazuri de coronavirus, in spitale ajung sa fie internati tot mai multi pacienti. Medici, insa, raman la fel de putini. In unele spitale raionale, sectiile destinate bolnavilor de coronavirus sunt pline, iar angajatii medicali lucreaza la limita.

Publicat:21.11.2020, 14:16

Anatol GUTU, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL EDINET: “Situatia este la limita in tot spitalul.”  

La spitalul din Edinet, de la inceputul pandemiei, au fost reprofilate mai multe sectii, astfel incat persoanele infectate sa poata fi internate acolo. Acum, in institutie sunt peste 140 de bolnavi, toate paturile destinate pacientilor cu Covid fiind ocupate. Directorul institutiei spune ca daca numarul celor infectati va creste, vor putea gasi locuri suplimentare, dar nu si lucratori medicali.

Anatol GUTU, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL EDINET: “Noi avem cadre pentru cum eram, si lucram in mod normal, in terapie intensiva, 6 locuri, plus anestezia acolo, dar acum sunt 20 de paturi in terapie intensiva, va imaginati? De unde sa luam inca 4 anesteziologi.”

Anterior, si conducerea spitalului din Stefan Voda indemna medicii de familie sa ii ajute si sa vina in spitale, insa acest lucru nu a fost posibil.

Anatolie BALANETCHI, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL STEFAN VODA: “E foarte mult de lucru, nu ajung nici cadre medicale medii, nici superioare. Multi medici de familie sunt bolnavi, la domiciliu, ca sa ne ajute pe noi nu au posibilitate, numai doi medici de familie ne deservesc.”

Acum 3 zile la spitalul din Stefan Voda a mai fost deschisa o sectie cu 16 paturi pentru pacientii cu coronavirus, spune vicedirectorul. In prezent, doar bolnavii de Covid, care sunt in stare grav-medie si critica, sunt internati in spitalele din tara, iar cei cu forme usoare si medii primesc tratament acasa. Anterior, autoritatile din sanatate anuntau ca au un program de consolidare a fortelor de munca, insa acesta inca nu a fost pus in aplicare. Pentru a ajuta medicii in lupta cu coronavirusul au fost implicati studentii de la medicina, dar acestia au fost repartizati doar in unele institutii din capitala, nu si in spitalele raionale.