Multe companii straine si occidentale au inceput sa-si sisteze sau sa isi suspende vanzarea produselor in Rusia dupa izbucnirea razboiului din Ucraina si impunerea sanctiunilor internationale Rusiei. Agentia de presa rusa Tass face o lista, dar nu mentioneaza cuvantul„razboi”, ci aminteste doar de „sanctiunile occidentale impuse pe fondul unei operatiuni militare de protejare a Donbasului din Ucraina”.

Publicat:04.03.2022, 08:33

Aviatie si auto - ce companii si-au suspendat activitatea sau exporturile catre Rusia
Producatorii de avioane Boeing, Airbus si Embraer au suspendat furnizarea de piese de schimb pentru aeronavele lor catre companiile aeriene ruse, intretinerea si suportul tehnic al acestora. Centrul de instruire Boeing din Skolkovo si-a incetat temporar activitatea.

Producatorii de automobile Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN au decis sa opreasca exporturile pentru o perioada, precum si sa inghete productia locala in Rusia. De asemenea, Ford si-a suspendat activitatile.

Suzuki, Honda, Mazda nu vor furniza masini si motociclete in Rusia. General Motors si Scania suspenda livrarile de masini, iar Nissan suspenda crossover-ul Pathfinder.

Volkswagen Group Rus a intrerupt livrarea masinilor care se afla deja in Federatia Rusa catre dealerii din Rusia. Productia de masini ale Grupului Volkswagen in tara a fost oprita.

Toyota va suspenda productia la Sankt Petersburg din 4 martie din cauza intreruperilor in furnizarea de componente, spune Tass. Hyundai si Renault - lucrarile uzinei rusesti din Sankt Petersburg si, respectiv, Moscova, pana pe 5 martie. Skoda reduce productia din cauza lipsei de componente si suspenda activitatile in Federatia Rusa.

Daimler Truck a inghetat cooperarea cu rusul Kamaz - compania nu va produce camioane ca parte a joint-venture-ului DK RUS si nu va furniza componente.

Electronica si industrie - Fara telefoane Apple Iphone in Rusia / Cel mai mare producator de semiconductoare din lume nu mai livreaza in Rusia
Apple a oprit exporturile si comertul online si a restrictionat serviciile. Magazinele re:Store care vand echipamentele companiei nu au functionat o zi, dar pe 3 martie s-au redeschis.

Producatorul de electronice Dell inceteaza sa vanda temporar produse.

Producatorul german de software SAP opreste operatiunile in Rusia si suspenda vanzarile tuturor serviciilor si produselor companiei.

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de software din lume, Oracle, a suspendat toate operatiunile din tara.

Ericsson, un producator de echipamente de telecomunicatii, nu livreaza inca marfuri clientilor din Federatia Rusa.

Marfurile celui mai mare producator de semiconductori din lume TSMC nu vor ajunge inca in Rusia, vor fi produse semiconductori marca Elbrus dezvoltate in tara.

Rulmenti, trenuri, lifturi - producatorii straini nu mai livreaza
Cumparatorii rusi nu vor putea primi temporar produse de la cel mai mare producator de rulmenti SKF.

Grupul Siemens din Munchen, care construieste trenuri, intretine fabrici si furnizeaza software, si-a oprit pana acum operatiunile si livrarile catre Rusia. In acelasi timp, continua sa isi indeplineasca obligatiile de intretinere si reparatii in Federatia Rusa.

Producatorul finlandez de lifturi KONE opreste temporar livrarile catre Rusia. Totodata, compania a mentionat ca va ramane pe piata rusa.

Divertisment, imbracaminte si mobilier / Lego nu mai livreaza jucarii in Rusia
Compania Walt Disney, Warner Bros. si Paramount Pictures au suspendat proiectiile filmelor lor.

Brandul de imbracaminte Karl Lagerfeld a oprit livrarile catre Federatia Rusa si a inchis posibilitatea de a cumpara lucruri online. Vanzarile au fost suspendate de H&M. Retailerul de imbracaminte si accesorii ASOS a blocat transportul, ceea ce face imposibila plasarea unei comenzi pe site. La fel a facut si producatorul de articole sportive Nike. Retailerul Mango si-a incetat temporar activitatea in Rusia.

Compania iHerb, care vinde suplimente alimentare, vitamine si produse alimentare, va livra rusilor doar comenzi deja procesate, nu accepta inca noi.

Livrarile de produse de la producatorul de jucarii Lego nu se efectueaza temporar in magazinele rusesti.

Cel mai mare producator de alcool din lume, Diageo, nu isi va furniza inca produsele. Compania produce bauturi de branduri celebre, precum Guinness, Baileys si altele.

Serviciul media Megogo si-a incetat activitatea in Rusia.

Ikea isi suspenda activitatea / Jysk si-a inchis magazinele / DHL, Fedex si UPS nu mai livreaza
Concernul de mobila IKEA suspenda lucrarile in Rusia, precum si toate exporturile si importurile catre si dinspre tara, productia in Federatia Rusa. Retailerul danez de mobila JYSK si-a inchis temporar magazinele.

Compania de transport si logistica Kuehne+Nage inceteaza sa furnizeze marfuri, cu exceptia produselor farmaceutice si a articolelor de ajutor umanitar. Maersk a facut acelasi lucru, dar temporar.

DHL, CMA CGM, Fedex si UPS au suspendat livrarea de marfuri si documente catre Rusia.

Furnizorul de solutii de ambalare si biomateriale Stora Enso va opri toata productia si vanzarile in Rusia.

Un economist rus explica ”beneficiile” retragerii companiilor occidentale: fac Rusiei o favoare si pierd multi bani
Economistul Mihail Khazin a declarat pentru Pravda ca companiile occidentale care parasesc piata rusa fac Rusiei o favoare si pierd multi bani.

Potrivit lui Khazin, antreprenorii din Statele Unite si Europa sunt obisnuiti sa se ghideze dupa logica fostului consilier american pentru securitate nationala Zbigniew Brzezinski : dupa prabusirea Uniunii Sovietice, ordinea mondiala va fi construita „impotriva Rusiei, in detrimentul Rusia si pe ruinele Rusiei”. Cei care impartasesc acest principiu sunt acum in panica si isterie. Afacerile dezvoltate pe baza acestui concept nu accepta schimbarea pentru ca nu stie sa traiasca altfel, a spus economistul.

"Pe de alta parte, ne-au eliberat si piata. Estimati cati bani au scos Coca-Cola, PepsiCo si altii din tara noastra. Vrei sa spui ca nu putem produce ceea ce fac ei?" a spus Khazin.

In opinia sa, marcile occidentale care parasesc piata rusa pierd multi bani si ofera producatorilor autohtoni posibilitatea de a le lua locul si de a-si aduce contributia la cresterea economica a tarii. Acum, afacerile rusesti au scapat de discriminarea monopolistilor cu capital american si european, a subliniat economistul.

Sursa: