Viata revine incet la normal in tarile europene cele mai afectate de pandemie. In Italia, numarul persoanelor infectate este in scadere de o luna, iar localnicii se pot bucura din nou de o bautura servita la terasa, dupa saptamani intregi de izolare. Si in Spania se redeschid restaurantele, iar plajele din Barcelona sunt pline de oameni, ca intr-o perioada obisnuita.

Publicat:23.05.2020, 19:55

Sunt zambete de bucurie pe chipul oamenilor, dupa ce o buna parte din restrictii au fost anulate. Localnicii se pot plimba liber in parcuri, iar asa arata primul weekend de la deschiderea restaurantelor la Milano. Tabloul e diferit de cel vazut la inceputul carantinei, cand strazile erau goale.

Acum orasul a prins viata, iar oamenii pot savura bautura preferata la terasa.

“Avem prea multe emotii. Am asteptat atatea luni pentru asta. Aperitivul e ceea ce ne-a lipsit cel mai mult.” 

Proprietarii restaurantelor spun ca vizitatori sunt atat de multi, inca locuri libere nu au toata ziua, iar clientii trebuie sa-si faca rezervari.

“Din pacate, suntem inca departe de ritmurile de altadata. Dar, constatam ca lumea chiar vrea sa iasa.” 

Iar aceasta fotografie a fost facuta la Brescia, unde, in multimea de oameni, pare ca nu ai unde arunca un ac. Se bucura de libertatea de a se plimba fara restrictii in parcuri si localnicii din Paris. Daca la inceputul pandemiei “orasul iubirii” era pustiu, acum e plin de oameni dornici sa stea toata ziua in aer liber.

Oamenii au voie sa mearga si la plaje, dar cu respectarea masurilor de protectie. La fel e si la Barcelona, unde localnicii au facut bai de soare si au profitat de temperaturile generoase. 

Intre timp, autoritatile din Spania si Italia au introdus noi reguli, astfel ca cei veniti din strainatate sunt obligati sa se autoizoleze timp de doua saptamani. Statele Unite numara cele mai multe persoane infectate, peste 1 milion 600 de mii, iar in Brazilia se atesta o crestere brusca a cazurilor. Aceste imagini socante au fost filmate intr-unul dintre cimitirele din Sao Paolo, unde au fost sapate sute de morminte pentru a face fata valului de decese din ultimele zile. Intre timp Rusia, tara afectata dur de coronavirus, anunta testarea in masa a rezidentilor, dupa ce rata mortalitatii a crescut. La nivel global, sunt peste 5 milioane 600 de mii de cazuri si peste 300 de mii de decese.