Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus ca regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, iar ceea ce vor face in continuare autoritatile de la Chisinau este sa comunice si mai mult cu regimul de Tiraspol, pentru a mentine pacea si linistea. Sefa statului a adaugat ca Republica Moldova ramane o tara neutra si pasnica, iar discursurile unor politicieni pro-rusi sau din partea stanga a Nistrului vin doar sa manipuleze societatea. Declaratiile au fost facute de Maia Sandu in cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. 

Ultimul update: 31.08.2022, 10:48 Publicat:31.08.2022, 10:26

„Noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare prin intermediul viceprim-minitrului Oleg Serebreanu pe subiecte concrete, inclusiv despre cum mentinem linistea si pacea. Noi ne dorim sa pastram pacea si vom face in continuare tot ce ne sta in puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decat am facut-o pana acum pentru a mentine pacea”, a declarat Maia Sandu. 

Totodata, sefa statului a mentionat ca odata cu inceperea razboiului din Ucraina dialogul a fost unul mai frecvent, din cazua riscurilor la adresa securitatii tarii. 

Maia Sandu a subliniat ca Republica Moldova respecta neutralitatea, asta dupa ce asa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a scris in scrisoarea sa ca politica pe care o promoveaza autoritatilor de la Chisinau indeparteaza Moldova de neutralitate.

„Haideti sa nu ne lasam manipulati de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-rusi de la Chisinau sau de la Moscova. Moldova este neutra in continuare, noi respectam neutralitatea. Constitutia noastra nu ne interzice sa avem Armata Nationala, dimpotriva, aceasta este prevederea constitutionala, sa avem armata. Armata dotata, ca sa poata sa-si apere tara”, s spus sefa statului. 

De asemenea, Maia Sandu a declarat ca Republica Moldova este o tara pasnica si va ramane in continuare o tara pasnica.

„Noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori ca ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pasnica, doar pe cale diplomatica. Riscurile nu sunt de la Chisinau, nu Chisinaul a atacat o tara vecina, Federatia Rusa a atacat o tara vecina. Si in momentul in care Ucrainei i se intampla acest lucru e firesc si noi sa ne intrebam in ce masura ne putem apara, doar ca, iata, se gasesc personaje care incearca sa dezinformeze, sa manipuleze. Repet: noi suntem o tara pasnica si vom ramane o tara pasnica, avem Armata Nationala si trebuie sa avem grija de Armata noastra Nationala, in special in situatia de razboi provocat de Federatia Rusa”, a adaugat presedintele Maia Sandu. 

Asa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a transmis o scrisoare presedintelui Maia Sandu. Acesta o invita pe sefa statului la negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Reprezentantii presedintiei ne-au spus ca au primit scrisoarea si ca urmeaza sa o examineze, apoi sa vina cu un raspuns. Unii experti cred ca mesajul ar fi trimis la ordinul Rusiei si ca acest pas ar fi o incercare de a santaja Chisinaul.