Ramane un mare semn de intrebare daca Klaus Iohannis va accepta invitatia lui Igor Dodon de a veni la Chisinau. Ambasadorul roman, Daniel Ionita, a dat de inteles ca mesajele lansate anterior in public de presedintele moldovean ar fi subrezit relatia cu omologul sau de peste Prut. Tocmai de asta, ideea acestei vizite ramane inca in aer.

Publicat:07.07.2019, 18:54

19 martie 2018: Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Exista riscul major ca dusmanul numarul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor, sa fie romanii!” 

Este una dintre declaratiile lui Igor Dodon la adresa Romaniei. Presedintele a avut mai multe mesaje piparate in care era vizat statul vecin.

6 martie 2019: Igor Dodon: „Am sa va unesc eu cu Romania. Au fost perioade mai dificile in istoria neamului moldovenesc.”

Imediat dupa alianta cu Blocul ACUM, Dodon si-a schimbat retorica.

24 iunie 2019: Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Eu sunt in relatii bune cu fratii nostri romani.” 

VEZI AICI DECLARATIA

Raspunsul la invitatia repetata adresata presedintelui roman s-ar putea lasa asteptat, crede ambasadorul roman la Chisinau.

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMAN LA CHISINAU: “Au fost anumite declaratii facute in RM, unele dintre ele nu neaparat foarte prietenoase la adresa Romaniei. Voi aveti sensibilitatile dvs, dar si noi avem sensibilitatile noastre.”

Daniel Ionita, insa, ne-a asigurat ca sprijinul Romaniei ramane acelasi, iar ambasadorii de peste Prut promoveaza si interesele tarii noastre.

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMAN LA CHISINAU: “De fiecare data cand se pune problema referitoare la discutiile despre Moldova, diplomatii romani, fie la ONU Geneva sau Viena sau oriunde pe glob stiu ca trebuie sa sustina RM.”

Dodon a avut o discutie telefonica cu Iohannis pe 26 iunie, atunci cand si l-a chemat sa vina intr-o vizita oficiala la noi. Aceasta este a doua invitatie lansata, dupa ce prima fusese transmisa printr-o scrisoare inmanata ambasadorului Ionita, acum doi ani, la care presedintele roman nu a raspuns.