Elvetia se alatura sanctiunilor UE impuse persoanelor acuzate de destabilizarea situatiei din Republica Moldova. Astfel, autoritiatile elevetiene anunta ca au impus santiuni financiare si restrictii de calatorie pentru cinci persoane din Moldova. 

Ultimul update: 28.06.2023, 15:51 Publicat:28.06.2023, 14:53

„Consiliul Federal a decis sanctiuni specifice in raport cu situatia din Moldova si a adoptat o ordonanta in acest sens. Elvetia adera astfel la UE pentru a impune sanctiuni la cererea Moldovei din cauza intensificarii actiunilor de destabilizare in tara de la inceputul agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei. Ordonanta privind Moldova va intra in vigoare pe 28 iunie, la ora 18.00”, se arata in comunicatul emis de Consiliul Federal al Elvetiei.

Astfel, Consiliul Federal al Elvetiei a impus sanctiuni financiare si restrictii de calatorie pentru cinci persoane.

„Printre acestea se numara oameni de afaceri si politicieni care au fost implicati in acte care submineaza suveranitatea si independenta Moldovei. Masurile constau in inghetarea activelor si a resurselor economice ale acestor persoane si interzicerea intrarii si tranzitului prin Elvetia”, precizeaza autoritatile elvetiene. 

„Consiliul Federal este ingrijorat de intensificarea amenintarilor directe de la inceputul agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei. Grupuri autohtone si Rusia sunt implicate in aceste activitati in incercarea de a destabiliza Moldova. Masurile restrictive vizate adoptate de Consiliul Federal la 28 iunie se adreseaza celor responsabili cu sprijinirea sau implementarea actiunilor care ameninta suveranitatea si independenta Republicii Moldova. Ele sunt, de asemenea, concepute ca o reactie la numarul tot mai mare de atacuri la democratie, statul de drept si stabilitatea si securitatea tarii si sa sublinieze sprijinul Consiliului Federal pentru actualul guvern. Elvetia este pregatita sa sustina eforturile de stabilizare a situatiei actuale, in conformitate cu angajamentul sau fata de cooperarea pentru dezvoltare, promovarea intereselor economice si lupta impotriva coruptiei in Moldova”, se explica in comunicat. 

Pe 30 mai, Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a aprobat lista persoanelor care vor fi sanctionate pentru actiuni de destabilizare a Republicii Moldova. In documentul creat la propunerea ministrului roman de externe se regasesc Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Igor Chaika: Ilan Sor si Vlad Plahotniuc. Intr-o postare pe facebook, Maia Sandu a salutat sanctionarea acestora.

Daca Sor si Plahotniuc au mai fost sanctionati de Statele Unite si Marea Britanie, va fi prima data cand Tauber si Cavcaliuc vor aparea in lista neagra. Marina Tauber este cercetata penal intr-un dosar privind finantarea ilegala a formatiunii Sor. Ilan Sor, recent lipsit de mandatul de deputat, a fost condamnat luna trecuta la 15 ani de inchisoare de Curtea de Apel, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani.  

Ca si Sor, Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Potrivit autoritatilor, fostul lider PD s-ar ascunde in Cipru. Gheorghe Cavcaliuc, fost sef interimar al Inspectoratului General al Politiei, a fugit din Moldova in 2021 si se presupune ca s-ar afla la Londra. Acesta a participat, alaturi de Ilan Sor, la organizarea protestelor la Chisinau, in octombrie 2022, se arata in document.

Pe 5 iunie, Maia Sandu a anuntat ca si Norvegia s-a alaturat sanctiunilor impuse de Uniunea Europena persoanelor acuzate ca vor sa destabilizeze situatia din Republica Moldova si pun in pericol stabilitatea si securitatea tarii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.