Acum 10 ani, presedintele Parlamentului in acea perioada, Marian Lupu, a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime de la PRO TV ca s-a razgandit in privinta limbii Republicii Moldova si ca nu mai considera ca aceasta se numeste limba romana, din punct de vedere stiintific, ci moldoveneasca. Chiar si asa, joi, presedintele Romaniei, Klaus Iohanis, l-a decorat ieri pe fostul presedinte al Curtii de Conturi, Marian Lupu, cu Ordinul National a Romaniei „Steaua Romaniei”.

Publicat:10.09.2022, 12:54

„M-am razgandit. Stiintific nu mai este limba romana, cum spuneam anterior, ci limba moldoveneasca. S-a zis cu stiintificul, deoarece stiintifice sunt tezele sustinute de oamenii de stiinta, iar eu astazi va zic: voi promovati ideile stiintifice, insa va atrag atentia ca stiintele sociale sunt cu o puternica influenta subiectiva. Iar daca sunt subiective inseamna ca sunt promovate in interese politice”, a declarat Marian Lupu, in acea perioada presedintele Parlamentului Republicii Moldova. 

Tot atunci, Marian Lupu a mentionat ca articolul 13 din Constitutia Republicii Moldova privind limba de stat nu va fi modificat. 

„Noi nu suntem de acord cu schimbarea limbii. Nu am discutat ce anume modificam in Constitutie, noi nu am convenit ca trebuie sa aplicam acele modificari la Constutie care au fost nereusite. Articolul 13 nu are nimic cu functionarea mecanismelor statale si cu institutiile democratice. Noi oferim dreptul la autoidentificre etnica, nimeni nu preseaza pe nimeni”, a adaugat Lupu. 

Presedintele Curtii de Conturi, Marian Lupu, a fost decorat joi cu Ordinul National a Romaniei „Steaua Romaniei” in grad de Comandor de Klaus Iohannis. Un decret in acest sens a fost semnat de catre presedintele Romaniei.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.