Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, sustine ca chiar daca tara noastra are statutul de neutralitate, ea trebuie aparata in conditiile in care apar noi amenintari si provocari. Totodata, sefa Executivului a mentionat ca munitiile pe care le are armata, chiar si pentru antrenamente, sunt invechite si la moment se vorbeste despre solicitarea unei asistente militare. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la TRM.

Ultimul update: 03.06.2022, 09:33 Publicat:03.06.2022, 08:58

„Bugetul armatei s-a majorat cu circa 130 de milioane de lei. Un lucru important este ca Uniunea Europeana are noi instrumente de finantare pentru domeniul apararii si vom beneficia inclusiv de asistenta externa non-letala, asistenta care tine mai mult de organizarea armatei. Neutralitatea trebuie aparata. Cetatenii sustin neutralitatea tarii, dar asta nu inseamna ca, in conditiile noilor amenintari si provocari, nu ar trebui sa investim in capacitati”, a declarat Gavrilita.

Totodata, prim-ministrul a mai adaugat ca Republica Moldova se afla la etapa in care se decide daca va solicita sau nu asistenta militara.

„Am solicitat partenerilor nostri asistenta non-letala, asistenta pentru intarirea capacitatilor noastre la frontiera, intarirea capacitatilor pentru Inspectoratului Situatii de Urgenta si discutam cu tarile europene si despre alte tipuri de asistenta. Suntem la etapa la care decidem daca vom solicita asistenta militara letala sau nu. Munitiile pe care le are armata, chiar si pentru antrenamente, sunt invechite. La fel ca in multe alte domenii, nu s-a investit mult timp si acum trebuie sa recuperam”, a mai mentionat aceasta.

Anterior, presedintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat ca  in caz de o eventuala agresiune militara, tara noastra se va putea apara cu sursele pe care le are, insa va tine cont si de sprijinul tarilor din vecinatate.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.