Zinaida Popa, vicepresedintele fractiunii PAS din Consiliul Municipal Chisinau si Angela Munteanu-Pojoga, deputat PAS, au venit cu o reactie dupa ce, ieri, seful unei intreprinderi municipale de alimentatie publica si 3 agenti economici au fost retinuti. Deputatul PAS sustine ca acesti functionari publici au fost numiti in functie si sunt oamenii primarului capitalei, Ion Ceban si ai fractiunii PSRM.

Ultimul update: 02.06.2022, 11:36 Publicat:02.06.2022, 10:38

„In anul 2021, pe cand eram consilier municipal am batut alarma de nenumarate ori despre plangerile parvenite din partea parintilor despre ilegalitatile din cadrul asa ziselor combinate scolaresti, intreprinderi municipale create pentru a asigura procesul de alimentatie a elevilor in municipiu. Nu o data in spatiul public au aparut informatii ca unii functionari publici din anturajul primarului Ion Ceban si fractiunea PSRM isi fac plinul cu produse de la depozitele combinatelor scolaresti. De cate ori am solicitat verificari, primarul nu a dorit sa miste niciun deget. Singurul lucru pe care la facut este ca a creat un grup de lucru care a fost mai mult format pentru biha”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga.

Totodata, deputatul PAS spune ca veniturile acestor intreprinderi sunt dificil de monitorizat deoarece procesul de achizitie a produselor alimentare se face fara licitatie.

„In gestiunea acestor intreprinderi municipale precum „Bucuria EL”, vin bani cash de la pranzurile procurate de copii de la bufetul cantinelor scolare. Veniturile combinatelor sunt dificil de monitorizat, din cauza ca procesul de achizitie a produselor alimentare se face direct, fara licitatie. Respectiv, agentii economici sunt selectati dupa principiul „persoane de incredere”, astfel sefii intreprinderilor municipale responsabile de alimentatia pentru scoli si gradinite semneaza contracte cu cine doresc si fac scheme prin care pun bani in propriile buzunare. Iar agentii economici pe care ii selecteaza, de fapt, nu fac nimic altceva decat un soi de cumparare-vanzare sau transportare a tone de produse de la depozitele angro la depozitele combinatelor scolaresti”, a mai adaugat aceasta.

Zinaida Popa, vicepresedintele fractiunii PAS din Consiliul Municipal Chisinau, a declarat ca Centrul National Anticoruptie se apropie spre primaria Chisinau, unde descopera ca prietenii primarului fura din alimentele copiilor.

„Daca in timpul guvernarii socialiste aceste ilegalitati erau protejate de interventia organelor de drept, astazi justitia devine functionala si incepe sa lucreze in folosul cetatenilor. Centrul National Anticoruptie se apropie cu pasi siguri spre primaria Chisinau. Unde descopera ca prietenii primarului Ion Ceban fura din alimentele destinate copiilor pentru scoli si gradinite. Ieri, seful intreprinderi municipale „Bucuria EL” si administratorii a catorva companii private, au fost retinuti de ofiteri CNA dupa ce au facut perchezitii la mai multe adrese. Conform primelor informatii, persoanele retinute sunt banuite ca au trucat contractele de achizitionare a produselor alimentare pentru scolile si gradinitele din Chisinau. Totodata, s-a constatat ca au fost transmise mai multe sume de bani, intre 5.000 de lei pana la 18.000 de lei, ilegal”, a declarat  vicepresedintele fractiunii PAS din CMC.

Ieri, seful unei intreprinderi municipale de alimentatie publica si 3 agenti economici au fost retinuti dupa ce ar fi trucat contractele de cumparare a produselor alimentare pentru scolile si gradinitele din capitala. Acestia sunt banuiti ca au cauzat prejudicii in proportii deosebit de mari bugetului local. 

Potrivit CNA, seful intreprinderii municipale ar fi favorizat anumiti agenti economici, cu care a incheiat contracte de furnizare a produselor alimentare pentru scoli si gradinite. In schimb, drept recompensa, acestia ii ofereau un comision din fiecare contract semnat. Totodata, functionarul le-ar fi sugerat complicilor sa majoreze fictiv pretul de achizitie a produselor alimentare, iar diferenta de pret sa i-o dea lui.