Ne alimentam intr-un mod nociv pentru corpul nostru din cauza modului de viata contemporan, actiunii bombardamentului publicitar si a obiceiurilor impuse de noile tehnologii. Acesta este motivul pentru care trebuie sa se stabileasca niste norme pentru o alimentatie corecta, care sa ajute la sanatatea si intarirea organismului.
1. Mananca pentru a trai, nu trai pentru a manca
Nu ar trebui sa fie alimentatia un scop in sine, ci un mijloc pentru a ne atinge scopul. Daca constientizezi care este propriul rost al vietii, cat si valorile pentru care traiesti, iti vei da seama ca alimentatia trebuie sa fie si ea sanatoasa, ea trebuind sa ne ajute si sa mentina functionalitatea organismului, nu sa il otraveasca si sa il suprasolicite.
2. Foamea este adevarata, iar pofta este falsa
Reprezinta un fenomen psihologic pofta, pe cand foamea este un fenomen digestiv. Suntem informati prin foame de catre organism ca avem nevoie de hrana, pe cand pofta nu o dicteaza necesitatile nostre fiziologice, ci instabilitatea emotionala. Este indicata o vointa foarte slaba atunci cand omul nu isi poate stapani pofta de mancare. Una dintre beneficiile postului religios, pe langa cele pentru sanatate, este intarirea vointei omului.
Tot din cauza poftei mancam mai mult decat trebuie. Stomacul are o incarcare normala de ½, de aceea este recomandat sa termini sa manaci inainte sa te simti complet satul. Din volumul care ramane, ¼ din stomac trebuie sa fie dedicat apei , iar ¼ ce ramane va fi spatiul gol care este necesar pentru o digestie a mancarii corecta. Atunci cand organismul se umple complet, va fi cheltuita o energie uriasa pentru a o prelucra, energie care este mai mare decat cea pe care o obtinem din hrana. Ati observat probabil ca va simtiti molesiti, somnorosi sau obositi cand mancati peste masura- deoarece organismul incearca sa depaseasca situatia critica din stomac.
3. Cum bei, asa traiesti
In mare parte, organismul uman este alcatuit din apa, care este chiar sucul vietii. Cand o planta nu are suficienta apa, se usuca foarte repede, la fel se intampla si cu organismul nostru. Din acest motiv este foarte important sa consumam apa cat este suficient, care ar insemna 2-3 litri vara si1.5-2 l de apa iarna.
Se recomanda de asemenea consumul inainte cu 30 de minute de luarea mesei a unei cani de apa sau ceai de ierburi, pentru a fi activate procesele digestive. In timpul mesei, trebuie sa se evite consumul de apa pentru a nu se dizolva sucul digestiv si pentru a nu impiedica procesul normal de asimilare a hranei.
4. Mananca mancarea lichida si bea mancarea solida
Fiind o substanta biochimica, saliva are un rol foarte important in procesul de digestie. Mancarea solida ar trebui sa fie mestecata mult timp, pana devine aproape lichida datorita contactului cu saliva. Macarea lichida nu trebuie sa fie deodata inghitita, fiind tinuta putin in contact cu saliva inainte de inghitire.
5. Savurati pe stomacul gol
Chiar daca aveti ceva gustos in fata, nu mancati mult si repede. Trebuie sa fie tinuta mancarea in gura atata timp cat ii simtiti gustul. Putem sa ne saturam mai repede decat de obicei cu ajutorul acestei tehnici, deoarce creierul ne va da senzatia de sat nu datorita umplerii stomacului, ci a exercitarii receptorilor gustativi.
6. Nu alergati dupa 2 iepuri
Lasati celelalte activitati daca v-ati asezat la masa. Creierul nu isi va putea concentra atentia asupra procesul digestiv, daca conversati cu cineva, daca cititi sau priviti televizorul. Va este mai greu drept urmare sa va saturati, digestia se va petrece in mod ineficient si uneori chiar daunator pentru sanatate.
7. Dimineata incepe de cu seara
Trebuie sa aiba loc ultima masa cu cel putin 4 ore inainte de somn. 7 fiind termenul ideal. Sunt dictate aceste cifre de timpul in care organismul poate sa prelucreze mancarea : 4 ore pentru legume si fructe, iar 7 ore pentru carne.
Toate procesele din organism incetinesc in timpului somnului. Cat stam in pozitia verticala, miscarea corecta a mancarii in stomac si a intregului tract digestiv este ajutata de gravitatie. Acesti factori cumulati vor determina pentru organism efecte neplacute si uneori nocive: peste noapte va sta in stomac mancarea neprelucrata, se va depune pe peretii intestinali, va deveni ineficient somnul, va aparea disconfortul dimineata si mirosul neplacut din gura, etc.
8. Nu va extenuati
Nu este bine sa trecetu la diete foarte stricte, cel putin cand o faceti de dragul alimentatiei. Pot sa fie provocate socuri pentru organism daca sunt schimbari radicale peste noapte, lucru care ar putea sa genereze efecte invers fata de cum va asteptati.
9. Nu este importanta curatenia doar la exterior
Trebuie sa acordam multa atentie si fata de curatarea interioara a organismului, insemnand sa avem grija sa fie de calitate mancarea si bautura consumate, dar si folosirea unor procese de curatare speciala si natuala a organismului. Daca doriti sa faceti o curatare speciala, puteti sa practicati abtinerea totala de la mancare si bautura timp de 24-48 de ore cat de des puteti.
10. Esti ceea ce mananci
Este important sa fie sanatoase, curate, pline de vitamine si energie produsele consumate. Trebuie sa uitati de produse precum : chips-uri, ketchup-uri, crenvursti etc
11. Nu combinati lucrurile incompatibile
Prin reactii biochimice acido- bazice are loc prelucrarea mancarii in organism. Cand patrund in organism produse concomitent produse ce vor declansa reactii acide si ce vor declansa reactii bazice, avand loc producerea unor saruri care sunt inutile, complicand procesul digestiv. Se recomanda consumarea unor produse compatibile din punct de vedere biochimic si viceversa.
- Trebuie sa fie consumate separat ( la un interval de 40 de minute)
- Se poate combina doar laptele proaspat cu orezul
- 7 cu 3 in proportie de 1 :3
- Cand organismul are nevoie urgenta de multa energie fara sa suprasolicite sistemul digestiv
- Si cu nuci
- Legume ce au in continut amidon : sfecla, morcov, cartodi, dovleac s.a
- Faina, cereale, cereale integrale
- Legume ce nu au in continut amidon : radacini, ierburi, salata, varza, rosii, castraveti s.a
- Produse proteice : nuci, boabe, oua, icre s.a
- Fructe si fructe de padure ( care sa fie proaspete)
- Produse lactate
- Peste si carne
- Grasimi vegetale
- Pepene galben si banane
- Cacao si ciocolata
- Fructe uscate
12. Nu exista reguli batute in cuie
Cand alegeti un anumit regim alimentar, trebuie sa evitati sa conduceti norme definite de alta persoane. Cand va da de stire ca nu este ceva in regula cu noua dieta, mai bine renuntati la ea. Veti stii singur ce este bine sa faceti si ce nu.