Dupa aproape jumatate de an, cat a durat ca dosarul lui Ilan Sor sa ajunga la Curtea de Apel Cajuk, va mai dura inca jumatate de an pana cand procesul va incepe. Si a doua sedinta de judecata ce urma sa aiba loc astazi a fost amanata la solicitarea procurorilor si a fost programata tocmai pentru 8 august. Astazi Sor a venit in instanta nu doar cu avocatii, dar si cu zeci de sustinatori.

Publicat:23.05.2018, 08:36

Intr-un live postat pe pagina de facebook a partidului SOR, se vad zeci de oameni cu pancarte pe care sunt scrise mesaje de sustinere. Inainte de a intra in cladire, Sor a facut plecaciuni in fata multimii.

Dupa o ora serviciul de presa al Curtii de Apel Cahul ne-a spus ca sedinta a fost amanata pentru 8 august la demersul procurorilor, care spun ca au nevoie de timp pentru a asigura prezenta martorilor. Totodata, magistratii au acceptat cererea acuzarii ca sedintele sa se desfasoare cu usile inchise.

Iulian BALAN, AVOCAT: "Astazi s-a stabilit lista martorilor acuzarii si s-a stabilit ca sedintele vor fi inchise. A fost propusa o data mai devreme, dar participantii nu au putut, iar instanta pleaca in concediu anual."

 Intr-un mesaj postat pe facebook, lidera PAS Maia Sandu a scris ca prin tergiversarea procesului de judecata liderul PD Vlad Plahotniuc ar incerca sa-l scoata basma curata pe Ilan Sor si totodata sa musamalizeze cazul.

Reprezentatii Partidului Democrat nu au comentat deocamdata acuzatiile. Ilan Sor a fost retinut in mai 2016 in dosarul Bancii de Economii si condamnat de prima instanta in vara lui 2017 la 7 ani si jumatate de inchisoare.

O decizie definitiva inca nu exista, iar Sor este in libertate. La Curtea de Apel Chisinau, dosarul a ajuns dupa mai bine de jumatate de an de la pronuntarea deciziei primei instante, pe motiv ca toate documentele au fost traduse in rusa, avand in vedere ca primarul de Orhei nu cunoaste limba romana.

In iarna dosarul a fost transferat de la Curtea de Apel Chisinau la cea de la Cahul din cauza unor conflicte de interese. Prima sedinta a avut loc pe 2 aprilie, dar a fost amanata deoarece  Sor s-ar fi imbolnavit. 

Procurorii il acuza ca ar fi obtinut din Banca de Economii 5 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi spalat ulterior prin firmele sale off-shore. Primarul de Orhei se declara nevinovat si se plimba in libertate pana se va pronuntat decizia Curtii de Apel Cahul.