74 de persoane au murit, in Madagascar, dupa izbucnirea unei epidemii de ciuma, care initial a trecut neobservata.

Publicat:19.10.2017, 15:26

Astfel, la doua luni de la apariţia primului caz, oficialii din Madagascar încearca sa stopeze raspândirea epidemiei. De la finalul lui august, 800 de persoane au fost contaminate, iar 74 au murit. Dintre aceste cazuri, 474 de persoane au ciuma pneumonica, iar 156 ciuma bubonica.

Potrivit Organziaţiei Mondiale de Sanatate, „cazul zero” ar fi fost înregistrat la finalul lunii august, când un barbat de 31 de ani a dezvoltat simptomele a ceea ce se credea, iniţial, ca ar fi malarie, noteaza The Guardian.

Câteva zile mai târziu, în timp ce strabatea ţara cu un microbuz, starea de sanatate a acestuia s-a înrautaţit, iar apoi a murit. La acel moment, nimeni nu a realizat ca decesul barbatului a fost cauzat de ciuma. Din acest motiv, autoritaţile nu au luat masuri de precauţie când l-au înmormântat. Câteva zile mai târziu, alte 31 de persoane, care intrasera în contact cu el, au prezentat aceleaşi simptome, iar patru dintre ele au şi murit.

Deşi epidemiile de ciuma au izbucnit anual în ultimii zeci de ani, epidemia din acest an este neobişnuita, din cauza ca s-au înregistrat cazuri în zonele urbane care, de obicei, sunt ferite.

Totodata, perioada izbucnirii epidemiei este neobişnuita. Anterior, cazurile de îmbolnavire au avut loc în sezonul ploios, adica între lunile noiembrie şi martie, pe când acum a izbucnit în luna august.

În acest context, Organizaţia Mondiala a Sanataţii a luat masuri, distribuind 1,2 milioane de doze de antibiotic. Totodata, organizaţia dubleaza acţiunile Ministerului Sanataţii, care a instituit inspecţii medicale în staţiile de transport public, a interzis vizitele în închisoare şi adunarile publice.

„În mod normal, oamenii care prezinta simptomele specifice traiesc în zone sarace. De aceasta data, însa, printre persoanele care s-au îmbolnavit sunt directori, profesori, oameni din toate structurile sociale”, a precizat directorul departamentului de sanatate, Dr. Manitra Rakotoarivony.

Ciuma pneumonica este cea mai periculoasa forma care, în Evul Mediu, a cauzat numeraose victime, fiind cunoscuta ca „Moartea neagra”. Iniţial, s-a crezut ca atunci când avanseaza, ciuma bubonica afecteaza plamânii, acţionând mai lent şi perezentând mai puţine riscuri sa se raspândeasca. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca ciuma pneumonica se raspândeşte foarte uşor şi, daca nu este tratata, cauzeaza moartea.

„Ciuma poate fi tratata daca este depistata la timp. Echipele noastre depun eforturi pentru a se asigura ca persoanele afectate au acces la tratament. Cu cât acţionam mai rapid, cu atât putem salva mai multe vieţi”, a afirmat reprezentanta Organizaţiei Mondiale de Sanatate, Charlotte Ndiaye.

OMS a numit ciuma „boala saraciei”, cauzata de condiţiile precare de trai. Cu toate acestea, în ultimii ani, epidemia s-a extins şi asupra zonelor urbane, care anterior erau ferite.

Primul caz de ciuma din Madagascar a fost înregistrat în 1898, odata cu sosirea din India a unor barci pe care se aflau şobolani care purtau virusul.

Sursa: The Guardian