Reiesind din rezultatele investigatiilor efectuate de reprezentantii Agentiei de Mediu, dupa incendiul de saptamana trecuta la Portul Giurgiulesti, au fost identificate depasiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluarii aerului s-a atestat pentru continutul de fenol, care a depasit norma sanitara de la 2,2 pana la 3,8 ori, pentru diferite locatii.

Publicat:23.01.2023, 12:39

„Agentia de Mediu a continuat monitorizarea nivelului de poluare a aerului, iar ca rezultat al interventiei repetate la data de 17 ianuarie 2023, a specialistilor Laboratorului de Referinta de Mediu al Agentiei de Mediu la locul incidentului, investigatiile de laborator au demonstrat mentinerea unui nivel sporit de poluare a aerului pentru continutul de fenol, in probele colectate la distante de pana la 100 m de rezervoarele incendiate, care au depasit norma sanitara de la 1,5 pana la 2,0 ori”, se mai arata in comunicatul Agentiei de Mediu. 

In urma evaluarii datelor in conditii de laborator, la data de 19 ianuarie, a fost inregistrat un nivel de poluare a aerului sporit privind continutul de fenol, care s-a atestat in limetele de la 1,2 pana la 3,3 ori depasire a normei sanitare.

„Perceptia mirosului specific este conditionata de prezenta fenolului in aerul atmosferic, care se presupune ca este emanat de supraincalzirea vatei minerale, utilizata drept strat izolator a rezervoarelor de depozitare a srotului de floarea soarelui”, potrivit specialistilor. 

La data de 16 ianuarie, un rezervor cu peste o mie de tone de cereale din Portul Giurgiulesti a fost cuprins de flacari, dupa ce s-a prabuzit. Sase echipaje de pompieri au intervenit pentru a stinge flacarile. 

La doar patru zile distanta, la data de 20 ianuarie, un alt rezervor cu resturi de floarea soarelui de la Portul Giurgiulesti a fost cuprins de flacari. Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida incendiul. 

Un alt incendiu la Portul Giurgiulesti a avut loc si ieri. Rezervorul nr.2 incarcat cu srot de floarea soarelui a luat foc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.