Compania aeriana din Republica Moldova, FlyOne, a anuntat in aceasta dimineata ca, cateva zboruri se amana pentru data de 20 martie din cauza unei defectiuni tehnice. 

Ultimul update: 19.03.2023, 12:43 Publicat:19.03.2023, 12:35

Astfel, au fost amanate cursele: 

Chisinau - Dublin - Chisinau

Chisinau - Tel Aviv - Chisinau

Chisinau - Verona - Chisinau

„Fiecare pasager va primi email cu alternativele care le ofera compania”, scrie in anuntul facut de compania FlyOne.

Pe 15 martie, ministrul Infrastructurii a spus ca Air Moldova nu ar dispune de nicio nava operabila. Aceasta a afirmat ca operatorul aerian se confrunta cu dificulati financiare. In acest context, Autoritatea Aeronautica Civila a solicitat companiei sa limiteze vanzarea biletelor pe o perioada de trei luni. Reprezentantii Air Moldova neaga informatiile si spun ca vor contesta solicitarea Autoritatii de a limita vanzarea biletelor, pe care o considera nefondata si menita sa dea peste cap activitatea companiei.

In ultimele saptamani, Air Moldova a anulat o serie de zboruri din si spre Republica Moldova, ulterior Autoritatea Aeronautica Civila a anuntat ca a demarat o ancheta. Compania Air Moldova, fosta intreprindere de stat, a fost privatizata in toamna anului 2018, de Compania Civil Aviation Group SRL, infiintata la sfarsitul verii aceluiasi an. 

Potrivit anticoruptie.md, grupul de investitori a cumparat operatorul aerian cu 50 de milioane de lei si si-a asumat si datoriile pe care le-ar fi avut Air Moldova, de peste 1,2 miliarde de lei. Ulterior, expertii Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au declarat ca aceasta compania aeriana ar fi fost gestionata ineficient in mod intentionat, cu scopul de a o aduce in prag de faliment pentru a fi privatizata la pret redus. 

Ziarul de Garda a scris despre legaturile ascunse dintre Ilan Sor si Air Moldova, intrucat la o saptamana dupa privatizarea operatorului aerian, proprietarii companiei care au privatizat intreprinderea s-au asociat, intr-o alta companie inregistrata in Republica Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetateni ai Israelului. 

Decizia israelienilor de a se implica in afaceri la Chisinau a fost luata in oraselul Herzliya, unde s-ar afla in prezent Ilan Sor, condamnat de prima instanta la 7 ani si jumatate de inchisoare pentru implicare in dosarul „furtului miliardului.”

Pe 27 februarie, Wizz Air a anuntat ca suspenda toate zborurile catre si dinspre Chisinau, incepand cu data de 14 martie pe o perioada nedeterminata. Anuntul a fost facut de companie, care precizeaza ca a luat decizia din motive de securitate. Responsabilii de la Autoritatea Aeronautica Civila spun ca spatiul aerian al tarii este sigur si ca regreta decizia luata de operatorul aerian de bilete low-cost. Pasagerii care si-au cumparat deja bilete vor putea ajunge la destinatii cu avionul, de la Iasi, iar cei care nu vor sa o faca, isi vor recupera banii integral.

Dupa anuntul facut de Wizz Air, nicio alta companie aeriana internationala, care opereaza zboruri din Chisinau, nu a luat o astfel de masura si nici nu intentioneaza sa o faca, atat timp cat autoritatile de la noi le dau asigurari ca spatiul aerian national este sigur. Ne-au spus reprezentantii companiilor in raspunsurile la solicitarile pe care le-am expediat. Intre timp, expertii avia din Ungaria, intervievati de Europa Libera, au explicat ce a determinat Wizz Air sa ia o astfel de decizie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.