Comisia Electorala Centrala anunta ca a initiat opt procese contraventionale pe faptele de finantare ilegala a concurentilor electorali, care au primit donatii de la persoane fizice cu depasirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donatiile in numerar, in cadrul alegerilor desfasurate in UTA Gagauzia.

Ultimul update: 16.05.2023, 14:16 Publicat:16.05.2023, 14:07

„Consiliul Electoral Central al UTA Gagauzia nu a stabilit in regulament care este plafonul maxim al donatiilor colectate in numerar de catre concurentii electorali. Conform art. 2 din Legea nr. 344 din 23.12.1994 privind statutul juridic special al Gagauziei, regiunea este administrata in temeiul Constitutiei Republicii Moldova, prezentei legi si altor legi ale Republicii Moldova, Regulamentului Gagauziei si actelor normative ale Adunarii Populare a Gagauziei, care nu vin in contradictie cu Constitutia si legislatia Republicii Moldova”, mentioneaza cei de la Comisia Electorala Centrala.

Astfel, verificand rapoartele totalizatoare privind finantarea campaniei electorale, publicate pe pagina web de catre Consiliul electoral central al Gagauziei, Comisia Electorala Centrala a constatat mai multe donatii din partea persoanelor fizice, cu depasirea plafonului maxim stabilit de lege, in marime de 11.700 lei, stabilit pentru donatiile in numerar, dupa cum urmeaza:

Nicolae Dudoglo – donatii din partea a 3 persoane, cu o depasire in suma totala de 59.090 lei;
Grigore Uzun – donatii din partea a 7 persoane, cu o depasire in suma totala de 184.800 lei;
Mihail Formuzal –  donatii din partea a 2 persoane, cu o depasire in suma totala de 18.600 lei;
Victor Petrov –  donatii din partea a 21 persoane, cu o depasire in suma totala de 436.800 lei;
Dmitrii Croitor –  donatii din partea a 5 persoane, cu o depasire in suma totala de 102.100 lei;
Gheorghii Pavlioglo –  donatii din partea a 2 persoane, cu o depasire in suma totala de 15.600 lei;
Evghenia Gutul (partidul SOR) – donatii din partea a 65 persoane, cu o depasire in suma totala de 458.800 lei;
Serghei Cimpoies – donatii din partea unei persoane, cu o depasire in suma totala de 148.300 lei.

In acest sens, la data de 5 mai 2023, Comisia Electorala Centrala a sesizat oficial Consiliul electoral central al Gagauziei pentru a examina faptele descrise, care insa nu a intreprins nicio actiune in acest sens. 

„Prin urmare, inactiunea conducerii CEC Gagauzia, care au calitatea de agenti constatatori care asigura colectarea rapoartelor privind gestiunea financiara si detin din prima sursa informatii despre posibilele incalcari ale legislatiei, a condus la comiterea unor incalcari similare si in cadrul turului doi al alegerilor pentru functia de bascan al Gagauziei. Astfel, CEC a constatat suplimentar donatii facute de persoane fizice cu depasirea plafoanelor pentru donatii in numerar pentru concurentii Evghenia Gutul si Grigorii Uzun”, se arata in comunicatul emis de Comisia Electorala Centrala. 

Conform Codului contraventional, odata ce CEC a Gagauziei nu a intreprins nicio actiune, agentii constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale, au intervenit prin constatarea si inregistrarea celor opt contraventii pe faptele prevazute in Codul contraventional. 

„Pasibili de raspundere pentru incalcarile admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt banuiti de finantarea ilegala prin depasirea plafonului donatiilor in numerar”, mentioneaza cei de la Comisia Electorala Centrala. 

Potrivit Codului contraventional, se interzice finantarea ilegala a partidelor politice, a grupurilor de initiativa, a concurentilor electorali sau a participantilor la referendum de catre persoane fizice, manifestata prin depasirea plafoanelor stabilite de lege sau in numele unor persoane terte ori prin incalcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent. Incalcarea normei respective se sanctioneaza cu amenda de la 1.5000 la 4.500 lei aplicata persoane fizice sau cu amenda de la 9.000 la 15.000 de lei aplicata persoanei cu functie de raspundere.

Dupa o campanie electorala controversata, in Gagauzia, duminica, s-a desfasurat turul doi al alegerilor pentru functia de bascan. Lupta s-a dat intre candidatul partidului SOR, in adresa careia sunt acuzatii de corupere a alegatorilor, si Grigori Uzun, sustinut de socialisti. Comisia Electorala din regiune a declarat si ieri ca nu sunt incalcari, desi politia ar avea probe care ar demonstra ca alegatorii au fost dusi organizat la sectiile de votare, iar stafful partidului SOR ar fi primit bani din partea unui grup criminal organizat. 

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala din Gagauzia, candidatul partidului SOR, Evghenia Gutul, a castigat turul doi al alegerilor pentru functia de bascan al UTA Gagauzia. Evghenia Gutu, a obtinut 27.376 de voturi, iar contracandidatul acesteia Grigori Uzun, sustinut de socialisti, a obtinut 24.913 voturi. 

Saptamana trecuta, politia a sesizat Comisia Electorala Centrala de la Comrat despre actiunile si incalcarile admise de partidul SOR pe perioada campaniei electorale din regiune, cum ar fi mituirea alegatorilor si transportarea organizata la sectii, prezentand mai multe dovezi in acest sens. Sambata, ofiterii CNA au facut perchezitii la reprezentantii partidului SOR. Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru frauda bancara, a negat acuzatiile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.