Ministrul Culturii a venit cu o reactie in legatura cu proiectul de initiativa a deputatilor PAS de a oferi Mitropoliei Basarabiei o parte din cladirea Bibliotecii Nationale a Moldovei. Sergiu Prodan sustine ca nici una din colectiile de carte din Biblioteca Nationala nu va fi relocata, atata timp cat noile conditii nu vor fi mai bune decat cele actuale.

Publicat:18.03.2023, 15:41

„Blocul central, prevazut pentru 1 milion de carti, gazduieste astazi in jur de 2,5 milioane de volume. Sarcina pe metru patrat depaseste cu mult normele prevazute, fapt care a dus la denaturarea planseului si a produs fisuri pe perimetrul cladirii”, scrie Sergiu Prodan pe pagina sa de Fcebook. 

Potrivit ministrului Culturii, inca din 2002, in blocul central situatia era extrem de grava si de atunci n-a devenit deloc mai buna, ci doar a continuat sa degradeze. Blocul 2, insa, se afla „intr-o stare si mai proasta”. 

„Daca Blocul Central a fost construit in 1961 si a fost, totusi, prevazut pentru depozitare de carte, Blocul 2 a fost construit in 1902 si avea o cu totul alta destinatie. Azi, in pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Nationale, a muncii si daruirii de care dau dovada, deja de zeci de ani, in pofida reparatiilor facute cu fortele proprii, sau finantate sporadic si ocazional, Patrimoniul National de carte aflat in ambele blocuri ale BN se afla in pericol. Din cauza riscului de prabusire a podelei, in unele spatii de la etaj ale blocului 2, rafturile cu carti sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul peretilor. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prabusire, se afla renumita Colectie de Carte Veche si Rara”, a declarat ministrul Culturii. 

Potrivit lui Prodan, solutia acestor probleme ar putea fi un depozitar nou si modern, utilat conform standardelor internationale de pastrare a patrimoniului de carte. Cu toate acestea, el mentioneaza ca in conditiile financiare actuale, acest lucru ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi. 

„Ministerul Culturii depune tot efortul pentru a identifica resursele financiare necesare. Nicio fila din colectiile Bibliotecii Nationale nu va fi relocata, decat in conditii sigure si mai bune comparativ cu cele actuale”, scrie Prodan.

La inceputul lunii martie, deputatii PAS au inregistratat in Parlament un proiect de lege ce prevede transmiterea cladirii fostului Seminar Teologic, in prezent una dintre sediile Bibliotecii Nationale, in posesia Mitropoliei Basarabiei. Potrivit documentului, cladirea a apartinut anterior mitropoliei. Directorul Bibliotecii spunea ca a aflat din presa despre acest lucru si spera ca edificiul, care este monument de arhitectura, va ramane in proprietatea institutiei. Directorul Bibliotecii Nationale a criticat initiativa, iar Asociatia bibliotecarilor a lansat o petitie in sprijinul Bibliotecii Nationale. 

La inceputul acestei saptamani, Mitropolia Basarabiei a anuntat ca nu are intentia de a schimba destinatia sediului Bibliotecii Nationale, daca acesta va reveni in proprietatea sa. Asa cum  prevede proiectul de lege propus de partidul guvernare si care a starnit o serie de critici. Intr-un comunicat pe pagina Mitropoliei se spune, ca initiativa reprezentantilor guvernarii vine sa le faca drepate si sa le intoarca un bun care le apartine si de care au fost deposedati abuziv.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune ca autorii proiectului de lege vor organiza consultari publice si vor oferi mai multe detalii despre acesta, dar si vor prezenta solutiile pentru ingrijorarile aparute in societate. Sefa statului mentioneza ca este devreme sa comenteze acest proiect, dar pune ca relatia Republicii Moldova cu Romania nu poate fi intr-un singur sens. 

Iar ministrul Culturii a declarat ca in prezent ministerul este in cautarea unei noi cladiri unde ar putea fi pastrate cartile vechi si rare ale Bibliotecii Nationale. Asta desi Mitropolia Basarabiei a anuntat ca nu are intentia de a schimba destinatia sediului Bibliotecii, daca acesta va reveni in proprietatea sa.

Discutiile despre retrocedarea mai multor cladiri Mitropoliei Basarabiei au inceput in luna ianuarie, dupa vizita lui Igor Grosu in Romania. Atunci, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a cerut presedintelui Parlamentului sa fie intoarse Mitropoliei cladirile care anterior i-au apartinut.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.