Deputatul european Siegfried Muresan, sustine ca procesul de aderare la UE va depinde foarte mult si de ritmul reformelor la Chisinau, daca Republica Moldova va fi bine guvernata in urmatorii ani. Declaratiile au fost facute in cadrul unui briefing sustinut la Chisinau, alaturi de vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popsoi.

Publicat:14.05.2022, 12:51

Europarlamentarul sustine ca procesul de aderare a Republicii Moldova la UE a inceput. Cererea a fost depusa, Consiliul Uniunii Europene in care sunt grupate toate cele 27 state membre au cerut imediat Comisiei Europene efectuarea primilor pasi, redactarea primului aviz. 

„Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Chisinau un chestionar cu foarte multe intrebari de raspuns, iar autoritatile de la Chisinau au raspuns intr-un timp record, in doar cateva saptamani, primei si in celei dea doua parti. Cu acest lucru trebuie sa felicit autoritatile de la Chisinau pentru faptul ca s-au mobilizat exemplari si au oferit raspunsuri complete chestionarului european intr-un timp record,” a declarat Muresan.

Totodata, europarlamentarul roman a mentionat ca chestionarul va fi evaluat de Comisia Europeana si dupa care se va merge in etapele urmatoare, aduagand ca exista vointa din ambele parti si ca Republica Moldova are perspectiva europeana.  

„De indata ce stim cat timp are avea nevoie comisia Europeana de a evalua acest chestionar vom sti cand sa mergem in urmatoarea etapa, cand Republica Moldova primeste statut de tara candidat. Eu sunt sigur ca Republica Moldova va primi acest statut intr-un interval de timp nu foarte indepartat, dar nu putem da o data la momentul de fata,” a spus europarlamentarul.

Deputatul european, sustine ca procesul de aderare la UE va depinde foarte mult si de ritmul reformelor la Chisinau, si cat de bine va fi guvernata Republica Moldova in urmatorii ani.

„E foarte important de stiut ca pe toata durata procesului vor exista beneficii pentru oameni, sprijin si Republica Moldova va incepe sa participe la tot mai multe proiecte europene si sprijinul european penstru fermieri, studenti, intreprinderi, infrastructura, pentru modernizarea justitiei va fi tot mai consistent, cum a fost in romania asa va fi si in Republica Moldova,” a mai spus deputatul european.

Pe 22 aprilie, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, impreuna cu ministrii a trimisprima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. Documentul a fost inmanat de sefa statului, ambasadorului UE, Janis Mazeiks.

La data de 11 mai, Republica Moldova a transmis a doua parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeana. Documentul a fost transmis de prim-ministrul Natalia Gavrilita ambasadorului Uniunii Europene in tara noastra.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.