Condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru fraude la BEM, Ilan Sor, sustine ca sanctiunile impuse de Marea Britanie, ii  provoaca zambet, pentru ca acestea nu imi afecteaza deloc viata. Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa publicata pe pagina lui Sor. 

Ultimul update: 09.12.2022, 15:32 Publicat:09.12.2022, 15:07

„Intrebarea de a aplica impotiva mea santiuni internationale. Aceasta decizie imi provoaca zambet, pentru ca asupra vietii mele aceasta deloc nu se rasfrange si toti stiu despre asta. Iar Maia Sandu in loc sa rezolve problemele tarii sale sa mearga la Taraclia, Rezina sa gaseasca solutii, ea pleaca in occident si in genunchi cere ca impotriva mea sa fie aplicate santiuni”, a spus Sor.

Totodata, privind noua initiativa legislativa anuntata astazi de ministerul Justitiei, Sor mentioneaza ca aceasta hotarare reprezinta o ultima convulsii a unui stat dictator. 

Astazi, reprezentantii Ambasadei Marii Britanii la Chisinau, au anuntat ca Vladimir Plahotniuc si Ilan Sor, fugari de justitia moldoveneasca, au fost sanctionati de Guvernul Marii Britanii in temeiul Regulamentului privind sanctiunile anticoruptie din Marea Britanie. Ulterior, ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a anuntat o initiativa legislativa a Guvernului care va permite transpunerea sanctiunilor internationale in legislatia Republicii Moldova.

Astfel, orice active detinute de Plahotniuc sau Sor in Marea Britanie, sau in oricare dintre Teritoriile de peste mari ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi inghetate. Totodata, cetatenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzactiile economice cu oricare dintre persoanele sanctionate carora li se refuza intrarea in Marea Britanie.

Pe 26 octombrie, Vlad Plahotniuc si Ilan Sor au fost inclusi in lista de sanctiuni a Statelor Unite. Asadar, orice proprietate sau active de pe teritoriul american ale acestora vor fi blocate, iar tranzactiile catre conturile oligarhilor - interzise. Sanctiunile vizeaza si alte 19 persoane si entitati, inclusiv partidul SOR, din anturajul celor doi. Anuntul a fost facut de ambasadorul SUA in Moldova. 

Unul dintre motivele pentru care Departamentul Trezoreriei SUA l-a inclus pe Sor si partidul pe care il conduce in lista de sanctiuni este pentru ca Rusia ar fi oferit sprijin deputatului fugar Ilan Sor pentru destabilizarea situatiei politice si apararea intereselor Moscovei in Republica Moldova. Ilan Sor, condamnat la sapte ani si jumatate pentru fraude la BEM, a venit cu o reactie, spunand ca sanctiunile nu il afecteaza. 

In comunicatul Oficiului pentru Controlul Activelor Straine al Trezoreriei SUA scrie ca inainte de alegerile parlamentare din 2021, Moscova planuia sa readuca Moldova in sfera de influenta a Rusiei. Mai exact, asta urma sa se intample prin intermediul lui Ilan Sor. Deputatul fugar ar fi colaborat cu anumiti cetateni rusi pentru crearea unei aliante politice, pentru ca ulterior sa sustina acte legislative in interesul Federatiei Ruse.

In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, banii pe care i-ar fi spalat ulterior prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Sor a fugit din tara in 2019. Ultima data, a fost vazut in spatiul public din Moldova pe data de 12 iunie 2019, la o conferinta de presa, cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.