Consilierul presedintelui din Ucraina, Mihailo Podoleak, a declarat ca Ucraina nu va veni cu inititive in rezolvarea conflictului transnitrean fara a se consulat cu Moldova, Romania si tarile Europene. Mai mult decat atat acesta, mentioneaza ca decizia de a rezolva conflictul transnistrean ii apartine doar tarii noastre, partea moldoveneasca, insa, daca va avea nevoie de sustinerea Ucrainei, trebui sa se adreseze presedintelui Volodimir Zelenski si acesta, la randul sau, sa ia deciziile respective. Declaratiile au fost facute de Mihailo Podoleak intr-un interviu pentru Radio Moldova

Ultimul update: 24.02.2023, 09:34 Publicat:24.02.2023, 09:14

„Nu ascultati niciodata ceea ce spune ministerul rus al Apararii. Ei folosesc permanent si primitiv aceleasi istorii despre pretinse provocari. Dependenta de Rusia, inclusiv si din punct de vedere economic, intotdeauna va genera saracie si instabilitate politica. Decizia de a rezolva problema transnistreana apartine doar partii moldovenesti. De jure, partea moldoveneasca, daca are nevoie de sustinerea Ucrainei, trebui sa se adreseze presedintelui Zelenski si acesta, la randul sau, sa ia deciziile respective. Repet inca o data, Ucraina nu va veni cu initiative fara consultari cu Moldova, Romania si tarile Uniunii Europene. Ceea ce tine de actiuni provocatoare, unica tara care poate face acest lucru in Moldova si care cu siguranta va intreprinde ceva in regiunea transnistreana este Federatia Rusa”

Rusia incearca din nou sa creeze tensiuni in Republica Moldova. Ieri dimineata, ministerul Apararii de la Moscova a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals. Mai exact, rusii sustin ca ucrainenii ar planui sa insceneze un atac al fortelor rusesti din stanga Nistrului ca pretext pentru a invada regiunea. Autoritatile de la Chisinau au negat informatia si au facut apel la calm.

Totodata, aseara intr-un alt comunicat, ministerul rus al Apararii anunta ca fortele ucrainene au intensificat pregatirile pentru o invazie a Republica Moldova, acestia mentionau ca ucrainenii au adunat soldati, dar si armament la granita, iar dronele ucrainene survoleaza deja regiunea transnistreana. 

Autoritatile de la noi din tara au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multi experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului. Luni, in cadrul emisiunii In Profunzime, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ca cei de la Chisinau isi doresc sa rezolve acest conflict prin dialog si intodeauna au fost impotriva solutionarii intr-o clipa a acestui conflict. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.