Responsabilii de la ministerul Apararii anunta ca in prezent nu exista amenintari directe la adresa securitatii militare a statului. Precizarile vin dupa ce in spatiul online au fost publicate informatii privind eventualele provocari ale Ucrainei in regiunea din stanga Nistrului. Mai exact, ieri ministerul Apararii de la Moscova a emis doua comunicate in care a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals.

Ultimul update: 24.02.2023, 13:09 Publicat:24.02.2023, 13:03

„Ministerul Apararii monitorizeaza toate evenimentele, actiunile si schimbarile care au loc in regiune si pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Ministerul conlucreaza cu toate celelalte autoritati de securitate ale statului ca, impreuna, sa prevenim orice tentativa de destabilizare, sa mentinem pacea si stabilitatea in tara, astfel incat cetatenii nostri sa fie in siguranta”, se arata in comunicatul emis de minister.

Totodata, cei de la ministerul Apararii mentioneaza ca efectivul Armatei Nationale din cadrul Fortelor Mixte de Mentinere a Pacii din Zona de Securitate activeaza in regim normal.

„In cazul in care vor fi identificate eventuale pericole pentru securitatea tarii, ministerul Apararii va informa imediat opinia publica”, se mai arata in comunicat. 

In acest context, autoritatile de la Chisinau indeamna cetatenii la calm si sa informeze doar din surse oficiale.  

„Informatiile false distribuite au scopul sa creeze panica si confuzie in randul oamenilor de pe ambele maluri ale raului Nistru”, mentioneaza cei de la minister. 

Rusia incearca din nou sa creeze tensiuni in Republica Moldova. Ieri dimineata, ministerul Apararii de la Moscova a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals. Mai exact, rusii sustin ca ucrainenii ar planui sa insceneze un atac al fortelor rusesti din stanga Nistrului ca pretext pentru a invada regiunea. Autoritatile de la Chisinau au negat informatia si au facut apel la calm.

Totodata, aseara intr-un alt comunicat, ministerul rus al Apararii anunta ca fortele ucrainene au intensificat pregatirile pentru o invazie a Republica Moldova, acestia mentionau ca ucrainenii au adunat soldati, dar si armament la granita, iar dronele ucrainene survoleaza deja regiunea transnistreana. 

Consilierul presedintelui din Ucraina, Mihailo Podoleak, a declarat ca Ucraina nu va veni cu inititive in rezolvarea conflictului transnitrean fara a se consulat cu Moldova, Romania si tarile Europene. Mai mult decat atat acesta, mentioneaza ca decizia de a rezolva conflictul transnistrean ii apartine doar tarii noastre, partea moldoveneasca, insa, daca va avea nevoie de sustinerea Ucrainei, trebui sa se adreseze presedintelui Volodimir Zelenski si acesta, la randul sau, sa ia deciziile respective. Declaratiile au fost facute de Mihailo Podoleak intr-un interviu pentru Radio Moldova.

Totodata, astazi, Delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control anunta ca in Zona de securitate, care include localitatile de-a lungul raului Nistru, pe ambele maluri, situatia este calma, fara schimbari fata de perioada anterioara. 

Autoritatile de la noi din tara au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multi experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului. Luni, in cadrul emisiunii In Profunzime, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ca cei de la Chisinau isi doresc sa rezolve acest conflict prin dialog si intodeauna au fost impotriva solutionarii intr-o clipa a acestui conflict. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.