Centrala de Cuciurgan ar fi oprit complet livrarea energiei electrice pentru malul drep al Nistrului. Asta sustine fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari. Contactati de PRO TV, responsabilii de la Energocom neaga aceasta informatie si spun ca primim in continuare energie electrica, doar ca este vorba de 38% din necesarul de energie electrica. 

Ultimul update: 25.10.2022, 10:53 Publicat:25.10.2022, 10:10

„La moment Cuciurgan complet a oprit livrarea energiei electrice pentru malul drept. Ei genereaza energia doar pentru Transnistria”, a spus Slusari. 

Cei de la Energocom neaga informatia. 

„Nu cunosc, la noi informatia arata ca energia vine, pe site-ul Moldelectrica puteti vedea fluxul de energie care intra si iese din Republica Moldova, eu nu stiu ce urmareste domnul Slusari. Astazi avem un grafic redus de 38 la suta”, a declarat directorul Energocom, Victor Binzari.

Contactati de PRO TV, responsabilii de la ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale ne-au spus ca vor reveni cu mai multe detalii. 

Ieri, autoritatile au anuntat ca centrala Cuciurgan livreaza malului drept al Nistrului 50 la suta din necesarul de energie electrica, astfel a redus livrarile cu 20 la suta, invocand volumele limitate de gaz. O alta parte din energia electrica necesara o primim din Romania, iar restul vin in baza unei intelegeri de urgenta cu tarile din regiune, anunta Moldelectrica.

Tot ieri, ministrul Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a declarat ca riscul deconectarilor masive a energie electrice in tara exista in continuare si ca este extrem de necesar sa economisim. Totodata, vineri seara, Spinu a spus ca in cazul in care va fi nevoie de a deconecta consumatorii de la energia electrica, consumatorii casnici, dar si gradinitele, scolile, spitalele nu vor avea de suferit, deconectate vor fi insa anumite intreprinderi. 

Astfel ca vineri, Centrala electrica de la Cuciurgan a anuntat ca ar putea reduce cu circa 40% livrarile de energie catre malul drept al Nistrului, de saptamana viitoare. Anuntul a fost facut de asa-zisul lider din regiunea transnistreana, Vadim Krasnoselskii, dupa ce autoritatile separtiste de la Tiraspol au instituit stare de urgenta in economie din cauza deficitului de gaz. Responsabilii de la Moldelectrica sustin ca deja au fost notificati despre faptul ca vom primi mai putina energie, iar Energocom cauta solutii.

Ulterior, reprezentantii Moldelectrica au anuntat despre existenta starii de alerta pe piata energiei electrice a Republicii Moldova, asta dupa ce Energocom a anuntat despre existenta unui deficit de energie electrica care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.