Ambasadorul SUA la Chisinau, Kent Longsdon, a declarat ca in prezent autoritatile americane nu au niciun indiciu ca ar exista planuri a unui atac militar pe teritoriul Republicii Moldova de catre Rusia. Mai mult decat atat, ambasadorul mentioneaza ca desi tara noastra are multi parteneri si prieteni in regiune care ne-ar putea ajuta in cazul unui eventual atac, Republica Moldova trebuie sa se gandeasca la armata, la pregatiri. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ultimul update: 01.11.2022, 02:07 Publicat:01.11.2022, 00:54

„La inceputul lunii ianuarie, noi si partenerii, in special SUA, am fost foarte deschisi in a oferi informatia pe care noi o avem. Din pacate noi a trebuit sa spunem oamenilor ceea ce ii asteapta in februarie. Oamenii stiau, chiar daca ne-a fost greu sa credem ca Rusia planifica acest atac teribil in Ucraina. A fost clar ca informatia noastra a fost corecta. Noi continua sa urmarim aceasta informatie si vom continua sa oferim aceasta informatie. Am spus-o cu mai multe ocazii si o pot spune si astazi, noi nu avem nici un indiciu ca sunt planuri a unui atac militar pe teritoriul Republicii Moldova de catre Rusia si este un lucru bun”, a spus Kent Longsdon. 

Totusi, ambasadorul SUA la Chisinau, Kent Longsdon, a precizat ca desi tara noastra are multi parteneri si prieteni in regiune, autoritatile din SUA isi dau seama cat de important este pentru Republica Moldova sa existe o forta care ar putea sa ne protejeze. 

„Noi stim ca este de asemenea important ca voi sa aveti o forta credibila, care sa fie o forta care poate sa va protejeze. Asta este foarte important. Eu cred ca atunci cand ne uitam la conexiunile voastre cu Europa, evident ca noi sprijinim foarte mult decizia UE de a oferi Republicii Moldova statutul de tara candidata. Dar noi nu avem niciun indiciu ca voi ati putea sa fiti atacati acum la moment, dar daca veti fi este foarte important ca Moldova sa se gandeasca la pregatiri, sa se gandeasca la armata”, a explicat Kent Longsdon. 

Totodata, ambasadorul Kent Longsdon a mentionat ca SUA a sprijinit si va ajuta Republica Moldova in domeniul militar, in special in  ceea ce priveste instruirile sau echipamente. 

„Am incercat sa ajutam Armata si ministerul Apararii. De multi ani noi am sprijinit Republica Moldova si in domeniul militar in special instruiri, echipamente, vizitatori si oamenii care mergeau la instuire. Dat fiind acest razboi groaznic la cativa kilometri de Moldova, este foarte important pentru tara voastra sa inteleaga ce inseamna acest lucru. SUA, UE, si alti parteneri am sporit asistenta pe care dorim sa o oferim catre Republica Moldova, in special in sfera mlitara”, a adaugat Kent Longsdon. 

Scenariul unui posibil atac din partea Federatiei Ruse in Republica Moldova este un subiect pe larg discutat odata cu inceperea razboiului in Ucraina de catre Rusia, pe 24 februarie. 

Pe 17 octombrie, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca securitatea cetatenilor este primordiala, iar daca Rusia va indrazni sa antenteze la integritatea si suveranitatea teritoriala a tarii noastre, statul va pune in aplicare metodele de protectie suplimentara. Asta dupa ce cu cateva zile inainte, trei rachete de croaziera, lansate de pe navele militare ruse amplasate in Marea Neagra, au survolat teritoriul Republicii Moldova.

In aceasta dimineata, insa, o racheta ruseasca doborata de sistemul antiaerian ucrainean a cazut pe teritoriul localitatii Naslavcea din nordul tarii, aflata la hotar cu Ucraina. Suflul exploziei a zguduit localitatea, iar geamurile si acoperisurile mai multor locuinte au fost distruse. Din fericire, victime nu sunt, dar oamenii sunt ingroziti. Accesul in localitate a fost interzis, iar o echipa de genisti inspecteaza teritoriul. Ministerul de interne au anuntat ca autoritatile ucrainene au informat ca rusii ar fi atacat cu drone barajul Dnestrovsk, care se afla la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu tara noastra.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.