Deputatul BCS, Grigore Novac, a declarat ca Republica Moldova a ramas ieri in bezna nu din vina bombardamentelor Federatiei Ruse asupra Ucrainei, dar problema ar fi in retelele care se afla pe teritoriul tarii noastre, dar si a tarilor vecine, Romania si Ucraina. 

Publicat:24.11.2022, 11:17

„-Eu nu sunt electrician sa va spun cine se face vinovat. Nu stiu problema e in retele. Din cate am inteles, ceea ce spun specialistii e o problema de retea, care nu exista anumita tensiune si face aceasta pana nedorita. 

- Problema e in retele sau in Federatia Rusa? 

- Retelele sunt pe teritoriul Republicii Moldova, a Ucrainei si a Romaniei, nu a Federatiei Ruse. Din ce am citit, cei care pricep in domeniu au spus ca retelele nu sunt de inalta tensiune si nu rezista la aceasta tensiune care este nevoie de transportarea energiei electrice catre Republica Moldova”, a afirmat Novac. 

Totodata, acesta sustine ca Federatia Rusa nu este un stat agresor. 

„Orice razboi, in orice colt al lumii nu este benevenit si este o tragedie pentru toti si nu doar bombardamentele din tara vecina, dar in orice tara este foarte rau. Nu este bine, au de suferit cetatenii, ambele parti, inclusiv si pe noi ne afecteaza.  Razboiul este rau doar in Ucraina, dar si in Siria si in Irac, Libia. Raboiului din Ucraina a pornit mai demult, din 2014. A pornit din cauza incapacitatii in primul rand a clasei politice de a se aseza la masa de negoicieri si a discuta. Acest razboi nu trebuie privit doar prin prisma ultimelor noua luni de zile, dar mai aprofundat, ce a dus la escaladarea situatie din tara vecina”, a mai spus deputatul BCS. 

Ieri la amiaza, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca urmare a bombardamentului Rusiei impotriva sistemului energetic ucrainean din ultima ora, avem intreruperi masive de energie electrica in toata tara.

La scurt timp dupa anuntul viceprim-ministrului, reprezentantii Moldelectrica au confirmat si au spus ca toara tara a ramas fara lumina.

Dupa cateva ore, directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu, a declarat ca unele sectoare din capitala au fost deja conectate la energia electrica, insa majoritatea cetatenilor inca sunt fara lumina. 

Seara tarziu, Andrei Spinu a anuntat pe retelele de socializare ca consumatorii din reteaua de distributie RED Nord si peste 90% din consumatorii din reteaua Premier Energy Distribution sunt conectati la energia electrica.

Azi dimineata, Premier Energy a informat au fost reconectati peste 860 mii de consumatori din localitatile din centrul si sudul tarii. Totodata, reprezentantii companiei au spuna ca in legatura cu inrautatirea conditiilor meteo din timpul noptii, s-au produs mai multe avarii in retelele de medie tensiune, astfel incat dimineata mai ramaneau fara tensiune aproximativ 10 mii de consumatori.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.