Ministerul de Externe de la Moscova a venit cu noi amentari in ceea ce priveste un potential atac al Ucrainei impotriva regiunii transnistrene. De data aceasta acestia atentioneaza Statele Unite, tarile membre NATO si Ucraina, ca orice actiuni care ar putea pune in pericol siguranta cetatenilor si militarilor rusi din stanga Nistrului, dar si a depozitelor din Cobasna, vor fi interpretate ca si un atac asupra Federatiei Ruse.

Ultimul update: 24.02.2023, 14:45 Publicat:24.02.2023, 14:10

„In legatura cu acumularea semnificativa de personal si echipament militar al unitatilor ucrainene in apropierea granitei Ucrainei cu regiunea transnistreana dupa cum a inregistrat ministerul Apararii al Federatiei Ruse, desfasurarea artileriei la punctele de tragere, precum si cresterea fara precedent a zborurilor de aeronave fara pilot ale Fortelor Armate ale Ucrainei deasupra teritoriului Transnistriei, atentionam Statele Unite, tarile membre NATO si sectiile lor ucrainene de la urmatorii pasi aventurosi”, se arata in comunicatul emis de ministerul rus de Externe. 

Totodata, acestia mentioneaza ca orice actiune care ar pune in pericol siguranta cetatenilor si militarilor rusi din stanga Nistrului, dar si a depozitelor militare din Cobasca vor fi interpretate ca si atac asupra Federatiei Ruse. 

„Sustinem in mod constant solutionarea oricaror probleme prin mijloace politico-diplomatice. In acelasi timp, nimeni nu ar trebui sa aiba indoieli ca Fortele Armate ale Federatiei Ruse vor reactiona in mod adecvat la provocarile regimului de la Kiev, daca totusi va urma ceva, si vor asigura protectia compatriotilor nostri, a contingentului rus pasnic, al personalului militar si al depozitelor militare din Cobasna si regiunea Transnistreana. Orice actiuni care ar putea pune in pericol siguranta conationalilor rusi din Transnistria, a pacificatorilor rusi, a militarilor Grupului Operativ al Trupelor Ruse sau a depozitelor militare din Cobasna vor fi interpretate ca si atac asupra Federatiei Ruse”, se mai arata in comunicat. 

Rusia incearca din nou sa creeze tensiuni in Republica Moldova. Ieri dimineata, ministerul Apararii de la Moscova a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals. Mai exact, rusii sustin ca ucrainenii ar planui sa insceneze un atac al fortelor rusesti din stanga Nistrului ca pretext pentru a invada regiunea. Autoritatile de la Chisinau au negat informatia si au facut apel la calm.

Totodata, aseara intr-un alt comunicat, ministerul rus al Apararii anunta ca fortele ucrainene au intensificat pregatirile pentru o invazie a Republica Moldova, acestia mentionau ca ucrainenii au adunat soldati, dar si armament la granita, iar dronele ucrainene survoleaza deja regiunea transnistreana. 

Consilierul presedintelui din Ucraina, Mihailo Podoleak, a declarat ca Ucraina nu va veni cu inititive in rezolvarea conflictului transnitrean fara a se consulat cu Moldova, Romania si tarile Europene. Mai mult decat atat acesta, mentioneaza ca decizia de a rezolva conflictul transnistrean ii apartine doar tarii noastre, partea moldoveneasca, insa, daca va avea nevoie de sustinerea Ucrainei, trebui sa se adreseze presedintelui Volodimir Zelenski si acesta, la randul sau, sa ia deciziile respective. Declaratiile au fost facute de Mihailo Podoleak intr-un interviu pentru Radio Moldova.

Astazi, Delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control anunta ca in Zona de securitate, care include localitatile de-a lungul raului Nistru, pe ambele maluri, situatia este calma, fara schimbari fata de perioada anterioara. 

Tot astazi, responsabilii de la ministerul Apararii au anuntat ca in prezent nu exista amenintari directe la adresa securitatii militare a statului. Precizarile vin dupa ce in spatiul online au fost publicate informatii privind eventualele provocari ale Ucrainei in regiunea din stanga Nistrului. Mai exact, ieri ministerul Apararii de la Moscova a emis doua comunicate in care a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals.

Autoritatile de la noi din tara au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multi experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului. Luni, in cadrul emisiunii In Profunzime, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ca cei de la Chisinau isi doresc sa rezolve acest conflict prin dialog si intodeauna au fost impotriva solutionarii intr-o clipa a acestui conflict. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.