Presedintele Igor Dodon spune ca tara este pregatita pentru o crestere a bolnavilor cu Covid-19. Organizatia Mondiala a Sanatatii prognozeaza pentru tara noastra circa 400-500 de cazuri confirmate, pe cand Republica Moldova este pregatita pentru 1500-2000 de cazuri, spune presedintele.

Publicat:20.03.2020, 14:44

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "Ce tine de daca are sens sa-i testam pe toti si care este practica. Pentru ca am observat ca in ultimul timp toti au devenit mari specialisti in medicina si dau sfaturi.

Sunt recomandarile clare ale OMS. In Republica Moldova nu exista niciun caz cand cineva cu simptome s-a adresat la medici si nu a fost testat. Lucratorii medicali sunt deschisi si ofera consultari, iar cei care prezinta simptome de infectare li se face testul.

Teste in Republica Moldova sunt, nu avem probleme la acest capitol si suntem gata pentru cresterea cazurilor, trebuie sa ne asteptam la aceasta crestere. OMS spune ca in Republica Moldova va fi 400-500 de cazuri, noi ne-am pregatit pentru 1500-2000 de cazuri.

Adica, este vorba de locuri in spitale, noi avem pregatite 1000 de locuri in Chisinau, am pregatit si in teritorii inca circa 1000 de locuri. Pentru scenariile respective, guvernarea este pregatita, locuri sunt, medicii sunt instruiti, medicamete si teste sunt. Pentru cazurile grave, in Chisinau sunt circa 500 de aparate pentru respiratie artificiala."

In Republica Moldova pana acum au fost inregistrate 49 de cazuri pozitive de infectare cu Covid-19. Harta in timp real a raspandirii coronaviruslui in tara o puteti vizualiza AICI.

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat in Republica Moldova pe 7 martie. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, care a revenit din Italia, Milano.

Cazurile 2-3/ Pe 10 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus in Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din capitala si un barbat de 60 de ani din sudul Moldovei. Ambii au revenit recent din Italia. Femeia a fost in vizita la o prietena, iar barbatul - la copii.

Al patrulea caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat pe data de 11 martie, este vorba despre o tanara revenita din Italia.

Cazurile 5-6/ Pe data de 12 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus. Ambele s-au intors recent din Italia. Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii despre aceste doua persoane.

Cazurile 7-8/ Pe data de 13 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu Covid-19. Ambele persoane s-au intors recent din Italia. Si de aceasta data, Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii. Viorica Dumbraveanu a mentionat ca nu exista copii infectati cu coronavirus.

Cazurile 9-12/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 4 cazuri de infectare cu coronavirus. Unul dintre pacienti s-a infectat prin transmitere locala. Celelalte trei persoane au venit din Franta si Marea Britanie.

Cazurile 13-23/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 11 cazuri de coronavirus in Moldova. Totodata, a fost inregistrat si primul caz de infectie cu Covid-19 la un copil. Acesta s-a infectat de la mama sa venita recent din Italia. 3 cazuri dintre cele 11 sunt de import si opt sunt de transmitere locala.

La data de 16 martie, Ministerului Sanatatii anunta despre prima persoana din Moldova tratata de coronavirus.

Cazurile 24-29/ Pe data de 16 martie, sase cazuri noi de coronavirus au fost confirmate in Republica Moldova.

Al 30-lea caz de coronavirus a fost confirmat la data de 17 martie. Dintre cele 46 de persoane suspecte, un singur test a aratat rezultat pozitiv. Este vorba despre un caz de import.

Totodata, la 17 martie, autoritatile anunta stare de urgenta in Republica Moldova.

In Republica Moldova s-a inregistrat primul deces din cauza noului coronavirus.

Cazurile 31-36/ Alte 6 cazuri de coronavirus au fost confirmate in Moldova la data de 18 martie. Trei cazuri sunt de import, iar trei de transmitere locala.

Totodata, responsabilii de la Ministerul Sanatatii spun ca inca o persoana a fost tratata de coronavirus si este gata de externare.

Alte 13 cazuri de Covid-19 au fost confirmate la data de 19 martie. Astfel, numarul celor infectati ajunge la 49 de bolnavi.