Fostul sef de stat, Igor Dodon, considera ca semnarea constractului cu Centrala de la Cuciurgna este este un lucru bun, pentru ca astfel procuram energie electrica mai ieftina. Declaratiile au fost facute pe holurile Judecatoriei Buiucani, acolo unde acum are loc o noua sedinta in dosarul Energocom in care este vizat Dodon. 

Publicat:05.12.2022, 14:17

„Noi trebuie sa stopam aceste discuti care sunt asociate de ura referitor la cetatenii nostri din stanga Nistrului. Eu am spus de mai multe ori noi putem fi puternici doar daca o sa reintegram tara. Fapt ca a fost semnat acest contract, straniu de ce nu cu 62 dar cu 73 de dolari, dar in orice caz este mai ieftin decat ce luam din Romania”, a declarat Dodon. 

Totodata, ex-presedintele a spus ca este necesar ca acest contract sa fie semnat pe o perioada mai lunga de timp ca sa avem stabilitate in ce tine de pretul la energia electrica. 

Sambata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Astfel, cantitatea pentru ultima luna a anului va fi de aproximativ 204 mii MW la un pret de 73 de dolari. Spinu mentioneaza ca aceasta cantitate, impreuna cu contractele bilaterale din Romania, e suficienta pentru tot consumul malului drept al Nistrului. Mai mult decat atat, acesta a precizat ca energia electrica ar putea fi mai ieftina, asta dupa ce saptamana viitoare ANRE va reduce tariful la energie electrica.

Tot sambata aseara, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anuntat ca de astazi compania va achizitiona gaze naturale din doua surse, Gazprom si Energocom. Mai mult decat atat, acesta mentioneaza ca volumul de gaze naturale livrat de Gazprom va fi directionat integral in stanga Nistrului, catre Tiraspoltransgaz, iar gazul pentru malul drept va fi achizitionat de la Energocom. 

Expertii economici critica prevederile contractului semnat cu Centrala de la Cuciurgan. De exemplu potrivit lui Veaceslav Ionita, contractul nu este unul convenabil deoarece cetatenii vor achita mai putin pentru energie electrica,  insa mai mult pentru gaz. Potrivit lui, pierderile ajung la aproximativ 40 de milioane de dolari. Intr-o postare pe facebook expertul in energetica, Sergiu Tofilat, a salutat acordul cu malul stang al Nistrului in privinta energiei electrice,  dar a venit cu alte calcule decat cele facute de vicepremierul Andrei Spinu.

Iar, fostul deputat al platformei DA, Alexandru Slusari, sustine ca acordul cu Centrala de la Cuciurgan, este unul de tradare nationala. Potrivit acestuia acum, regiunea transnistreana va primi gaz pentru toata industria, in timp ce economia de pe partea dreapta a Nistrului va fi distrusa de tarife la gaz si curent electric de zeci de ori mai mari.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.