Asa-zisele autoritati din regiunea transnistreana au facut publica lista persoanelor care urmau sa fie supusi presupusului atentat de saptamana trecuta de la Tiraspol. Din informatiile prezentate, pe langa asa-numitul lider din stanga Nistrului, in lista se regasesc mai multi membri ai delegatiei OSCE. Ulterior, responsabilii de la Biroul Politici de Reintegrare sustin ca datele facute publice de ei poarta un caracter speculativ si nu pot fi confirmate.

Ultimul update: 14.03.2023, 14:19 Publicat:14.03.2023, 13:37

- Bujar Osmani (Macedonia de Nord) - Presedinte OSCE, Ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord;

- Thomas Mayr-Harting (Austria) - Reprezentant Special al Presedintelui in exercitiu al OSCE;

- Kelly Keiderling (SUA) - Sef al Misiunii OSCE in Moldova;

- Antti Karttunen (Finlanda) – Seful Misiunii OSCE in Moldova;

-Alessandra Rognoni (Italia) – Ofiter superior pentru politici, Centrul OSCE pentru Prevenirea Conflictelor;

- Dusko Uzunovski (Macedonia de Nord) – Seful Grupului operativ OSCE;

- Edvard Mitevski (Macedonia de Nord) - Consilier, Misiunea Permanenta a Macedoniei de Nord la OSCE;

- Seyhan Zeynel (Macedonia de Nord) - Membru al Cancelariei lui Buyar Osmani;

- Firialje Alimani (Macedonia de Nord) - secretar;

- Michael Schieder (Austria) – Consilier politic superior al Misiunii OSCE in Moldova;

- Nehat Amethi este ofiterul de securitate al lui Buyar Osmani.

Contactati de PRO TV, responsabilii de la Biroul Politici de Reintegrare au mentionat ca:

"Versiunile prezentate de catre Tiraspol nu sunt probate in modul stabilit de lege, poarta un caracter speculativ si nu reflecta investigatii sau date confirmative elucidate de autoritatile competente ale Republicii Moldova.

 Prin canalul de corespondenta al reprezentantilor politici Chisinaul a solicitat Tiraspolului prezentarea informatiilor detaliate pe acest incident si transmiterea persoanelor retinute sub raspunderea organelor nationale de drept in vederea desfasurarii investigatiilor in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

 Solicitarea Chisinaului nu a fost satisfacuta, respectiv, persista suspiciuni privind veridicitatea versiunilor circulate de catre Tiraspol in spatiul public" , au concis responsabilii de la Biroul Politici de Reintegrare.

La 9 martie, asa-zisele autoritati din regiunea transnistreana au anuntat ca la Tiraspol ar fi fost dejucat un act terorist, care ar fi fost organizat impotriva asa-zisului lider Vadim Krasnoselski, dar si a mai multor oficiali, la comanda serviciilor secrete ale Ucrainei. Kievul a declarat drept fals si provocare aceasta acuzatie, iar Chisinaul sustine ca nu exista o confirmare la aceste lucruri, astfel, la moment, inca au loc investigatii.  

Totodata, asa-numitele autoritati au precizat ca suspectii ar fi fost retinuti, iar impotriva acestora ar fi fost pornite dosare penale pe mai multe capete de acuzare. 

Tot atunci, asa-numitul lider din stanga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a solicitat Consiliului de Securitate al ONU sa ancheteze presupusa tentativa de asasinare.

La 23 februarie, ministerul Apararii de la Moscova a acuzat Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals. Mai exact, rusii sustineau ca ucrainenii ar planui sa insceneze un atac al fortelor rusesti din stanga Nistrului ca pretext pentru a invada regiunea. Autoritatile de la Chisinau au negat informatia si au facut apel la calm.

In aceeasi zi, seara, intr-un alt comunicat, ministerul rus al Apararii anunta ca fortele ucrainene au intensificat pregatirile pentru o invazie a Republica Moldova, acestia mentionau ca ucrainenii au adunat soldati, dar si armament la granita, iar dronele ucrainene survoleaza deja regiunea transnistreana. 

Prima reactie a Kievului la acuzatii a venit din partea consilierului presedintelui din Ucraina, Mihailo Podoleak, care a declarat ca Ucraina nu va veni cu inititive in rezolvarea conflictului transnitrean fara a se consulat cu Moldova, Romania si tarile Europene. Mai mult decat atat acesta, mentioneaza ca decizia de a rezolva conflictul transnistrean ii apartine doar tarii noastre, partea moldoveneasca, insa, daca va avea nevoie de sustinerea Ucrainei, trebui sa se adreseze presedintelui Volodimir Zelenski si acesta, la randul sau, sa ia deciziile respective. Declaratiile au fost facute de Mihailo Podoleak intr-un interviu pentru Radio Moldova.

La 24 februarie, ministerul de Externe de la Moscova a venit cu noi amentari in ceea ce priveste un potential atac al Ucrainei impotriva regiunii transnistrene. De data aceasta acestia au atentionat Statele Unite, tarile membre NATO si Ucraina, ca orice actiuni care ar putea pune in pericol siguranta cetatenilor si militarilor rusi din stanga Nistrului, dar si a depozitelor din Cobasna, vor fi interpretate ca si un atac asupra Federatiei Ruse.

Aseara, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ca din cauza esecului pe campul de lupta Putin ar putea invada alte tari, cum ar fi Moldova. Totodata, Zelenski a negat ca Ucraina se pregateste sa trimita trupe in regiunea transnitreana, precizand insa ca planurile Rusiei de destabilizare a tarii noastre ar putea include un atac asupra aeroportului din Chisinau si un atac din stanga Nistrului.

Totodata, ieri, Delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control a anuntat ca in Zona de securitate, care include localitatile de-a lungul raului Nistru, pe ambele maluri, situatia este calma, fara schimbari fata de perioada anterioara. Iar, responsabilii de la ministerul Apararii au asigurat cetatenii nostri ca in prezent nu exista amenintari directe la adresa securitatii militare a statului. 

Autoritatile de la noi din tara au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multi experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului. Luni, in cadrul emisiunii In Profunzime, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ca cei de la Chisinau isi doresc sa rezolve acest conflict prin dialog si intodeauna au fost impotriva solutionarii intr-o clipa a acestui conflict. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.